2014. október 6., hétfő

Fixálók

Valamilyen elő-, és utófixálót már mindenki használt életében. Esküvőknél előszeretettel fújják a menyasszony hajára literszám a hajlakkot, szalagavatókor a csillámport, vagy a fiúk, férfiak hajára a zselét, waxot. De mit is tartalmaznak ezek a kencék? Mi különbözteti meg őket egymástól?

Hajrögzítő oldatok és habok

Ezek nyákanyagból, alacsony százalékú alkoholból, konzerválószerből, illatból, olykor színből/csillámból és a haboknál hajtógázból állnak össze. Manapság előszeretettel hirdetik, hogy alkoholt nem tartalmaz a termék, de ne dőljünk be ezeknek a vegyszereknek, ha azt tapasztaljuk, hogy pár másodperc alatt köt. Esetleg az alkoholt másik acetátot tartalmazó vegyülettel tudják pótolni, de azok nem annyira biztonságosak, mert megnőhet a száradási idejük. 
Hajhabnál ügyelni kell, hogy törülköző nedves hajra kell egyenletesen felvinni, és hajhabtól függetlenül érdemes a tőre felvinni először. Tudom, hogy a haj nedvesen előszeretettel tapad a fejbőrre, de mielőtt felvinnénk a hajhabot, előtte az ujjainkkal fellazíthatjuk a hajunkat. Így is vissza fog tapadni, de már sokkal kevésbé kell akkor a fellazítással foglalkozni, amikor a hab a kezünkben van. Hab mennyisége függ a hajunk hosszától és mennyiségétől. Egy átlag haj habfelvevő képessége, ami mondjuk az állunkig ér, nagyjából egy teljes tenyérnyi, magasan teletöltve habbal. Kb, mint az öklünk. Ennél rövidebb, normál dús hajra érdemes a fél öklünket kinyomni habmennyiségben. Az a jó hab, ami kemény habként folyik a kezünkbe, és pacsmagolás után sem lesz vizes állagú. Ha boltban akarunk egy próbát tenni, akkor az ujjbegyünkre nyomunk egy körömnyi habot, és ha a három-négyszeresére duzzad az ujjbegyünkön, akkor az már félsiker, de ha morzsolgatjuk és nem kezd el folyni, akkor mindenképpen vegyük meg! A habok és egyéb rögzítők erősségét a nyákanyag-koncentráció fogja meghatározni. Nyákanyag lehet a teljesen természetes cukor is.

Hajrögzítő krémek és zselék

Jó minőségű krémeket tartalmaznak mindamellett, hogy gyógyhatású anyagok is kerülhetnek bele. Ezek is tartalmaznak természetesen nyákanyagot, konzerválószert a romlás ellen. A jobb minőségűekbe szoktak illatanyagot is keverni, de nem ritka a színező is. Ilyenek lehetnek a csillámzselék, waxok.

Hajlakkok, lakkok

Gyantaszerű anyagot szoktak felhasználni hozzá, melyet alacsony százalékú alkohollal higítanak, és hajtógázzal hajtanak ki a palackból. Itt a nyákanyagot a gyantaszerű anyag pótolja, mely erősebb tartást tud adni, és az alkoholos higításnak hála, még könnyebb a hajra permetezni. Kell mondanom, hogy ebbe is tehetnek illat és színanyagot? A jó hajlakkot onnan tudjuk leellenőrizni, hogy az ujjunk begyére fújunk, és figyeljük, ahogy elpárolog. Amikor megszáradt, akkor megnézzük, hogy mennyire ragad. Ha nagyon ragacsos, de simán, kisebb erőfeszítés nélkül szét tudjuk választani az ujjainkat, akkor ne vegyük meg! Ha száraz, de érezzük, hogy hozzátapadtak egymáshoz az ujjaink, akkor viszont mehetünk boldogan a kasszához.

Nem fogok itt reklámozni, de a saját tapasztalataimat meg fogom osztani.
Habból a kellemes, finom illata, és tartós fixálása miatt a Lisap hajhabjai váltak be. Árban 2000 Ft körül mozognak. Ez soknak tűnhet egy hajhabért, de szerintem megéri!
Zselét nem szeretek használni, helyette a Got2B Glue, hajragasztó vált be. Finom illata van, de tényleg nagyszerűen fixál, mindemellett még olcsó is (1500 Ft), és a drogériákban is kapni! 
Hajlakkból nekem a Revlon ProYou hajlakkjai a kedvenceim (500 ml-es kiszerelésben 2500-3000 Ft körül mozognak), de jónak és olcsónak tartom a Taftot is (250 ml-es kiszerelés 1200 Ft-ba kerül), amit viszont bárhol meg tudunk venni. Sajnos egyik kedvenc hajlakkomnak sincs jó illata. Jó illatú és jó tartást biztosító hajlakkból még a Wella hajlakkjai váltak be, de azokat meg is kell fizetni (300 ml 3000-3200 Ft).

Nincsenek megjegyzések: