2014. november 13., csütörtök

Fésülködési tippek

Nagy a téma, bár hétköznapi tevékenységből áll. Most leginkább csak érinteni fogom, óvatosan, ahogyan a hajat is fésülni illik.


Előkezelés: hajmosás

A haj fésülése a megmosással kezdődik. Hajmosáskor hosszú hajnál ajánlott hátrahajtott fejjel hajat mosni, akár tusolás közben is, és samponozáskor nem szabad dörzsölni a fejet! Gubancos lesz tőle a haj, és megtörik! Helyette masszírozó mozdulatokkal az ujjbegyeinkkel kell a samponnal fellazítani a fejbőrön található szennyeződéseket. Balzsamot is érdemes a végein eloszlatni, amit ugyan ki kell öblíteni, de nagyban megkönnyíti a későbbi fésülést. Göndör haj esetén ekkor kell kifésülni a hajat, mert később már tilos szárazon a haj fésülése! Ekkor még könnyű, és sérülésmentes. A vizes hajból kézzel kinyomkodjuk és nem csavarjuk a vizet, majd lazán törülközőbe csavarjuk a nedves hajat. Én reggeli tusolásom közben szeretem ezt elvégezni, így turbános fejjel még fogat is tudok mosni, addig a törülköző magába szívja a hajamból a felesleges vizet. Kifejezetten tilos dörzsölni a hajat itt is! Egyáltalán nem is szabad dörzsölni! Soha!
Amikor már a turbánban a fejünk, akkor pár percig érdemes valami mást végezni otthon, pihentetni a hajat. Ezért is szoktam én fogat mosni közben, de akár egy háziállat etetés vagy teregetés is belefér. A lényeg tényleg csak annyi, hogy had legyen ideje a türcsinek a nedvszívásra, mert így sokkal több vizet tud felszívni a hajból, mintha dörzsölnénk. Ha kapkodunk, mert késésben vagyunk, és tudjuk, hogy még meg is kell szárítani a hajunkat, akkor is szánjunk rá pár percet, mert ez közel tíz perccel lerövidíti a hajszárítás idejét, és ugyebár addig is valami hasznosat tudunk csinálni.


Köztes kezelés: hajszárítás

A turbán levétele után a göndör hajat csak szárítani kell, maximum kézzel alulról nyomkodni, és gyenge fokozaton, meleg levegővel fújni, leginkább a tövét.
Ha viszont egyenes, vagy hullámos hajra vágyunk, vagy hajjal rendelkezünk, akkor a hajszárítás előtt érdemes hajvizet, vagy hajpermetet alkalmaznunk, de még ne fésüljük ki a hajat. Amikor eloszlattuk ezeket a védőszereket a hajon, akkor közepes vagy gyenge langyos fújással szárítsuk meg a hajunk végeit úgy, hogy fentről fújjuk a hajat. Ezt a módszert főleg hosszú hajnál érdemes alkalmazni.
Amikor 90%-ban már száraz a haj, akkor kezdhetjük a kifésülését. (Tényleg nagyon gubancos hajnál már nedvesen is kifésülhetjük)


Kezelés: fésülés

Igazából a fésülést találóbban lehetne nevezni hajkefélésnek is, ugyanis bontókefével fájdalom mentesebb és eredményesebb kifésülést lehet elérni, még gubancos hajnál is. A kefe legyen puha sörtéjű, lehetőleg műanyagból, vagy disznósörtéből. Én a lenti képen látható hajkefére esküszöm, mert ez érintetlenül hagyja a póthajas illesztéseket, viszont teljesen kiszedi a csomót a hajból. De kibontás céljára megfelel egy ritkás, de nagyobb fogazatú fésű is. 


Menete:

A hajat (ha hosszú, akkor leengedem) az ujjaimmal óvatosan szétbontogatom nagyobb tincsekre és közben felvihetek rá kisimító olajat vagy krémet. A kezembe veszek egy tincset, és a hajvégeket elkezdem lassan és óvatosan kibontani. Csomósodás mértékétől függ, hogy a hajhossz 4/5-énél vagy 2/3-ánál kezdem kibontani a hajat, és igyekszem a gubancot tövet a másik kezemmel fentebb lefogni. Ezáltal ellentartok a fésült résznek és nem érzem, ha húzza a hajat a fésű/kefe. Ahogy egyre könnyebb fésülni, úgy haladok egyre feljebb a hajon, a tő irányába és mindig a haj végéig húzom a fésűt/kefét. Amikor ezzel a módszerrel befejeztem egy tincset, akkor a következőt kezdem a végétől kibontani, és fokozatosan jutok el a tövéig. Olykor a kifésült tincset és a fésülés alatt álló tincset összefogom, hogy a kifésült tincs újra fésülve legyen, és ne legyen alkalma újra összebogozódni.


Amikor megvagyunk az egész fejünkkel, akkor egy dúsabb fogazatú fésűvel is ugyanezzel a módszerrel megint átfésülhetjük a hajunkat. Ha a hajkefét használtuk, akkor erre nincs szükség. 
A hajat formára szárítjuk, és kész a frizura.


Tilos...:

  • ... dörzsölni hajmosás közben a hajat!
  • ... dörzsölni törülközés közben a hajat!
  • ... szárazon kifésülni a göndör hajat!
  • ... rángatni fésülés közben a hajat!
  • ... a haj tövétől kezdeni a haj kifésülését (mindig a végétől kell kezdeni, mint az újságot)!
  • ... sűrű fogú fésűvel elkezdeni kibontani a hajat!
  • ... fém fogú fésűvel vagy hajkefével a hajhoz nyúlni! (Be kéne tiltani a forgalmazását, és a gyártását!) Felsértheti a fejbőrt, és még a hajat is jobban összekuszálja, nem beszélve az ionos töltéséről!
  • ... tépni a hajat bármikor!
  • ... (kiegészítéseket még várok!) :)

Nincsenek megjegyzések: