2014. november 1., szombat

Fertőző bőrbetegségek

Fúj! - mondhatnánk. Pedig kell róla tudnunk. Nem csak nekem, és fodrásztársaimnak, hanem mindenkinek! Persze okolhatjuk az oktatási rendszerünket, hogy ilyeneket nem tanít, de ezzel nem oldódik meg a társadalmi probléma. Azért, hogy senki ne maradjon tudatlan, ezért most leírok pár fertőző bőrbetegséget. Nem akarok senkit sem riogatni, nem azért nem írok a fertőzésmentes bőrbetegségekről, hanem csak azért, mert ez a veszélyesebbik. A hipochonder olvasóimat megkérem, hogy most zárják be a blogomat, mert holnapra tuti, hogy a leírt betegségek minimum felét tapasztalni fogják magukon! Amikor erről tanultam, akkor én is ezt tettem, úgyhogy az előbbi mondatot tapasztalatból, és kicsiny hipochondriából írtam.

A fertőzést és a bőrelváltozásokat leggyakrabban vírusok okozzák. Persze a vírusok csakis fertőzés útján jutnak a szervezetbe. Amik a bőrbetegségekért felelősek, azok a dermatotrop vírusok. Ezek a vírusok lényegében rátapadnak a bőr sejtjeire, behatolnak a sejtbe, megváltoztatják a sejt anyagcseréjét, és átveszik a sejt irányítását. Ennek a folyamatnak a hatására a sejtek és a belőlük felépülő szövetek jelentősen megváltoznak, úgy is mondhatnánk, hogy elfajulnak, és így a bőr felületén elváltozások jelentkeznek.

Szövetszaporulatok

  1. Szemölcs (verruca vulgaris)
    Gyulladásmentes, elszarusodott csomó. Könnyen terjed, így az egész testen megtalálható lesz idővel. A fiatalkori szemölcs, amit futószemölcsnek is neveznek, apró bőrszínű, vagy világosbarna, lapos csoportban előforduló változata a szemölcsnek. Gyorsan terjed, de ez spontán gyógyulhat is. A közönséges szemölcs, ami tipikusan felnőtteknél jelentkezik, az nagyobb, borsó nagyságú csomó is lehet, ami főként arcon és kezeken gyakori. Ez már jobban fertőz, így eltávolítása orvos feladata. Ez nem gyógyul spontán, sajnos.
  2. Bőrszarv
    Kúp alakú, barna vagy bőrszínű, és kemény csomó. Elsősorban testnyílások körül, vagy hajlatokban jelentkezik.
  3. Papilloma
    A szemölcsös réteg felett burjánzás keletkezik, mely gyakran begyulladhat, ez a papilloma.
  4. Molluscumok
    Kölesnyi-borsónyi, bőrszínű csomók. A belsejükben testidegen, úgynevezett molluscum testek találhatóak. Kifejezetten vizes közegben terjed könnyen. Uszoda szemölcsnek is szokták ezért hívni a nem szaknyelvben.
Gyulladásos hólyagos bőrbetegségek
  1. Közönséges herpesz
    A testnyílások körül, de leggyakrabban az arcon keletkezhetnek. Viszkető, égő érzés után csoportosan elhelyezkedő, gyulladásos környezettel övezett apró hólyagocskák jelennek meg. A hólyagokban először savó található, majd genny, de azok lassan beszáradnak. Helyükön pörk keletkezik, de nyom nélkül gyógyulnak. A herpesz, ami a szájon kívül van, és az afta, ami a szájon belül van sosem jelentkeznek egy időben, illetve ritka, hogy egy szervezetben mind a két vírus kialakuljon, mert valaki vagy az egyikre, vagy a másikra lehet csak hajlamos.
    Kezelése cinkes rázókeverékkel, szárító krémekkel, illetve gyulladásgátló anyagokkal történik. A kezelés első szakaszában eredményesebb a védekezés a hólyagok ellen. Gyógyszeres kezeléssel a külső szerek hatását tudjuk támogatni. A kezelés második, gennyes szakaszában a hangsúly a szárításon, és a hámosításon van.
  2. Övsömör (herpes zoster)
    A bárányhimlő vírusa, ezért a bárányhímlőn már átesett embereken övsömört okozhat. Az elváltozás a gerincvelőidegek futása mentén jelentkezik. Először fájdalom jelentkezik, majd gyulladásos alapon hólyagok jelennek meg. A betegség féloldali, a tünetek mindig csak az egyik oldalon jelennek meg. A törzsön övszerűen, a végtagokon hosszanti sávban keletkeznek hólyagok. Ez a betegség heggel gyógyul, és ehhez mindenképpen orvosi segítségre van szükség. A betegség terjedését fertőtlenítéssel és a higiéniai szabályok szigorú betartásával előzhetjük meg. Ezt a betegséget mi, fodrászok minden esetben fel kell, hogy ismerjük, így biztos diagnosztikával tudjuk a beteget orvoshoz küldeni. Ilyenkor a szolgáltatást minden esetben meg kell tagadnunk, nehogy más is elkapja!
  3. Bárányhimlő (varicella)
    Gyerekkorban mindenkinek illik átesnie rajta, de aki felnőttkorban esik át rajta, abban jobban megmarad a magas láz, és az égető viszketés érzése. Elkaparásakor heg keletkezik. Cinkes rázókeverékkel eredményesen féken lehet tartani a hólyagokat, így mérsékelhető a viszketés.
  4. AIDS
    1981-ben ismerték fel először, az USA-ban a HIV-human immundeficientia vírust, ami az AIDS vírus kórokozója. Vér útján terjed. Nem részletezem tovább, nagyjából mindenki hallott már eleget róla.

Ugyan nem vírusok okozzák a következő fertőző betegségeket, hanem baktériumok, de azért kell róluk is szót ejtenem.
Baktérium okozta bőrbetegségek
  1. Szőrtüsző-gyulladás (folliculitis)
    Szőrtüsző tövénél gennyes gyulladás indul meg, majd gennyhólyag alakul ki. A hólyagot steril eszközökkel otthon is felnyithatjuk, a fertőzött szálat eltávolíthatjuk csipesszel, majd fertőtlenítjük a sebet és hámosítunk.
  2. Furunkulus, vagyis kelés
    Gennyes gyulladás a szőrtüsző mentén. Először fáj, majd élénkpiros csomó keletkezik, közepén gennyhólyaggal. Heggel gyógyul, ezért is orvosi feladat az eltávolítása.
  3. Ótvar
    Tipikusan baktériumos fertőzés a bőr felületén, ahol sárga pörk keletkezik. A felület nedves, és erősen viszket. Járványokat okozhat.
  4. Orbánc
    A bőr felületén lévő gyulladás. Lázzal és heves fájdalommal, duzzanattal jár. Kezelése orvosi feladat, de még így sem minden esetben múlik el örökre, mert olykor kiújulhat.

Nincsenek megjegyzések: