2014. szeptember 29., hétfő

Dauer, avagy tartós hullám/egyenesség


Egyszer, amikor éppen még csak tanultam a szakmát, figyelmes lettem egy beszélgetésre a buszon.
"- ..., mert neked olyan jó, egyenes hajad van, így biztos, nem kell vasalnod!
- Ugyan! Tényleg nem vasalom, pedig nincs egyenes hajam!

- Akkor hogyan tudod így kiszárítani, ilyen egyenesre? Én naponta egy órával kelek korábban, hogy egyenes legyen!
- Dauert rakattam bele, így nincs gondom a hullámokkal!
- Dauert? De hisz, akkor nem göndörnek kéne lennie?
- Nem, dehogy is! Ezt is dauernak hívják, bár én is meglepődtem, amikor..."
Nem szóltam bele a beszélgetésbe, mert kíváncsi voltam, a folytatásra, de sajnos időközben pont leszálltak. Elgondolkodtam ezen a rövid párbeszéden, mert sok minden kiderült számomra. Azt már németből tudtam, hogy a dauer jelentése: tartós. Azt is tudtam, hogy a dauert sokan a göndör hajjal hozzák összefüggésbe. De furcsa volt hallani, hogy mégis van, aki arról is tud, hogy egyenesítésre is használják.


Történetét vázolom, röviden:

Az ókorban már a néger rabszolgák haját irigyelve göndörítették a hajukat az emberek. Erre a célra egy kétágú sütővasat, úgynevezett kalamiszt használtak. Ezzel a kalamisztrák dolgoztak, mely ott egy külön néprétegnek számított. 
A tartós hullám az 1800-as évek végén jelent meg, ez még hideg volt. Az 1940-es évektől már meleg dauerrel göndörítettek az emberek, például Karády Katalinnak is már meleg dauerrel készült a frizurája. A meleg dauerrel egy időben a németek kifejlesztették a hidrogén peroxidos dauervizet, mellyel már szabályozni lehetett a dauervíz erősségét is. Itthon az '50-es, '60-as években jelent csak meg. 1980-ban a Schwarzkopf kifejlesztette az emulziós dauervizet, ami már az érzékeny hajat is tudta sérülésmentesen göndöríteni, és már kíméletesen zárta le a hajban levő kötéseket. Ebből 5 változat jelent meg, és egy előkezelő. Újabb forradalmasítás 1998-ban történt, amikor volumen növelő dauert dobtak a piacra, mely 5-6 mosást bír, így kimosható a hajból. Ez a mai napig sem terjedt el széles körben, ugyanis ezt már a megváltozott igényeknek megfelelve a haj egyenesítésére is használták. Erre fejlesztették ki az egyenesítő meleg dauert, amit a hajra felvitel után fóliában vasalóval használnak.



Tévhitek a dauerről:
1.) Sokszor hallom, hogy a dauer megszünteti a zsírosodást a hajon. Ez nem igaz, mint ahogy az sem, hogy szárítja a hajat. Ha száraz lesz a vendég haja a dauer után, akkor azt elronthattam! Ugyanis a göndörítéssel a haj megemelkedik, ezért nem zsírosodik olyan látványosan gyorsan a haj. Vagyis a fejbőrön lévő zsírrétegnek több idő kell, amíg látványosan eléri azt 1,5-2 cm-es távolságot, ahol már szabad szemmel is látható a zsírosodás. A megemelt hajtő másik okból is lassabban zsírosodik, mert azáltal, hogy meg van emelve, jobban szellőzik a haj, így kevésbé lesz hajlamos a zsírosodásra. Persze ez leginkább egyénfüggő.
2.) Dauerrel tönkre teszik az ember haját... Ez sem igaz, csak ha rosszul van megválasztva a dauervíz! Ugyanis az emulziós és a hidrogén peroxidos dauervíz megjelenése óta a dauer leégetésének valószínűsége minimalizálódott, mivel a hajtípusnak megfelelő dauervizet választhatunk ki. Éppen ezért csak annyira károsítja a hajat, mint egy hajfestés.


Kémiája:
Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni, így talán nem lesz annyira unalmas.
A hajban három kötésréteg van. Az elsőt, ami a külső hidrogén réteg, a víz nyitja ki, ezért kell vizes hajra locsolni. A második rétegben sókötések vannak, melyeket a lúggal tudjuk megbontani, ezt tartalmazza a hajfesték is és a dauervíz is. A harmadik kötés a disszulfid kötés, melyeket tio-vegyületekkel tudunk megbontani. Ezt már csak a dauervíz tartalmazza, mert még a festékben sincs tio-vegyület. Emiatt volt rizikósabb a nagyanyáinknak a dauerolás, mint a festés. A tio-vegyülettel a Doktor Szösziben találkozhattunk, mint Ammónium Tioglikolát. Talán erről sokaknak eszébe jut, hogy ez annyira mélyre jut a hajban, hogy a hajnak 24 óra regenerálódás kell a dauerolás után, mielőtt újra víz érhetné, így bukott le a gyilkos is, mert azt találta mondani, hogy hajat mosott dauerolás után. Upsz, most lelőttem a poént... Mindegy, még így is jó az a film! De vissza a dauerhoz. 
A dauert fixálni is kell a hatóidő letelte után, amit fordított sorrendben hajtunk végre, vagyis belülről kezdjük és úgy haladunk kifelé a kötésrétegekben. A disszulfid kötést a hidrogén peroxidos fixálóval stabilizáljuk. A sókötéseket savval. Itt nem sósavra kell gondolni, hanem elég csak balzsamra, vagy valami savas dologra, mint az ecet (nagymamám még ecettel öblítette). Miután a belső rétegeket fixáltuk, utána jöhet a legkülső hidrogén réteg. Emlékezzünk vissza, hogy ezt vízzel bontottuk fel, tehát egyszerűen meg kell szárítanunk. Ilyenkor még sérülhet a haj, hisz a belső kötések még instabilak, kell nekik az a 24 óra pihenés, éppen ezért egy ritka fogú fésűvel érdemes maximum fésülködni, de jobb, ha nem fésüljük ki. Persze ilyenkor a vendégeim elvárása, hogy valamilyen frizurát is varázsoljak a fejükre és ezen szándékukról sehogyan sem tudom őket lebeszélni. Morogva, de ilyenkor langyos, enyhe fokozatú hajszárítóval óvatosan formázhatjuk a hajat, de semmi esetre se húzzuk, ráncigáljuk, pláne ne tépjük!


A dauer javítása:
Véletlen rossz dauervizet választott ki a fodrász? Nem volt megfelelő a hatóidő? Túl kicsi, vagy túl nagy lett a spirál a hajban? Lenyúlt a hullám? 24 órán belül nedvesség érte a hajat? Nem volt egyenletesen felrakva a dauervíz, és van, ahol be se fogta a hajat? Vagy egyszerűen csak valami nem oké vele?
Lehetséges a dauer javítása, de minimum egy héttel a dauerolás után!!! Ekkor még ellenőrízhetjük, hogy tényleg a dauer a rossz, méghozzá egy nagyfokú fésű és nagyadag balzsam segítségével. Ugyanis balzsamozásnál, ha lazán kifésülöm a hajat, akkor gyönyörű hullámokba rendeződik a haj. Ha rossz a dauer, akkor láthatjuk a hibákat. Jogos panasznál újra lehet elölről kezdeni a folyamatot, de vigyázni kell arra, hogy már lágyabb dauervizet válasszunk, hisz már előgöndörített hajról beszélünk!

Tartós/féltartós egyenesítés:
A megfelelő erősségű dauervizet egyenletesen eloszlatjuk a vizes hajon, és a hatóidő alatt, ami függ a dauervíz erősségétől, egyenesre fésülgetjük a hajat. Célszerű fejmosónál végezni ezt a műveletet! Fixálás közben is végig egyenesítjük, fésülgetjük a hajat, majd a végén egyenesre szárítjuk. Itt nyugodtan húzhatjuk a hajat, hisz nem a loknik megtartása, hanem kihúzása a célunk.

Tudom, hogy száraz és unalmas volt, de ha valakit érdekel a dauer, akár a hullámos, akár az egyenes, annak szóban is el szoktam mondani. Ezt ugyanis nem éri meg virágnyelven megfogalmazni, mert az csak félreértéseket fog szülni.

2 megjegyzés:

Hédi írta...

Én is dauert tervezek, és már egyáltalán nem félek tőle, mert nagyon jó fodrászom van, az alapján pedig amit leírtál, biztos nem lesz gond. Köszönöm, hogy leírtad ezeket, érdekes volt elolvasni.

Unknown írta...

Gondolkodom rajta, hogy göndör fürtökre váltok, és hasznos is volt ez, amit írtál, de lenne egy kérdésem: a dauer egy idő után "eltűnik", ha mégsem tetszene, vagy ilyenkor mi a teendő?