2014. október 27., hétfő

Zsíros vitaminok, hogy hízzon a haj

Sokat hallunk manapság a vízben oldódó vitaminokról, hogy mennyire egészségesek, az egész szervezetre jótékony hatásuk van, akár belülről, akár kívülről adagoljuk a testünknek. Ilyen például a legismertebb, a C-vitamin. Savanykás íze miatt sokan azt hiszik, hogy a citromban van a legtöbb, pedig a gyümölcsök közül az egyik legkevésbé C-vitamin dús finomság, ellenben a kivivel. De erről bárki percekig tud beszélni, hisz tényleg felkapott téma.

A zsíros vitaminok azonban más tészták. Szedésük fokozott óvatosságot igényel, mivel a szervezet elraktározza hosszú időre, és nehezen ürül ki, ellenben a C-vitaminnal. Túladagolásuk éppen ezért komoly veszélyekkel járhat!

A-vitamin

Egyetlen hámvédő vitamin, ami sárga, olajszerű folyadék formában kapható. Hiánya látás csökkenéshez, farkasvaksághoz vezet, továbbá a bőr elszarusodik, valamint a nyálkahártya és a csontnövekedés is lelassul. Elővitaminja a magas karotin tartalmú növényekben található, ilyen például a paraj, a sárgarépa és a cékla.
Az A-vitamin egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogínyt, és a fogakat is. Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást is. Túladagolása folytán viszont a csontok törékennyé válnak, fájnak, valamint hányás-hasmenés és májnagyobbodás lép fel.


D-vitamin

Napfény vitaminnak is nevezik. A szervezetben a növényi illetve az állati eredetű provitaminból napfény hatására keletkezik. Szabályozza a csontok és a fogak képződéséhez szükséges kálcium és foszfor felhasználását. Szükséglete a szervezet állapotától függ, ezért minden esetben forduljunk orvosunkhoz, ha erről tájékozódnánk. Hiánya angolkórhoz vezet, valamint felnőtt korban az ekcéma okozójává válhat.


E-vitamin

Tokoferolnak is nevezik a szaknyelvben, de ez minket nem érdekel. Az sokkal jobban érdekel és érint, hogy aki E-vitamint szed, az hosszabb ideig megőrzi a fiatalságát, mert késlelteti a szövetek oxidációját, vagyis erélyes antioxidáns hatása van. Mivel bőrön át is kiválóan felszívódik, ezért kozmetikai szerekben konzerválószerként is alkalmazzák. A sejtek megújításában van fontos szerepe, így a sebeket is gyorsabban gyógyítja. Legfőbb forrásai, ahol találkozhatunk vele: a teljes kiőrlésű magvak, búzacsíra-, és szójaolaj, brokkoli és spenót.


F-vitamin

Három létfontosságú zsírsav összetételéből keletkezik: linolsav, linolénsav és az arachidonsav. Mivel zsírsavak alkotják ezért többnyire a búza-, lenmag-, kukoricaolajban lehet vele találkozni. Ezeken kívül összefuthatunk vele a szójában és az olajos magvakban is, mint a dió, mogyoró, mandula...stb.
Az F-vitamin egészségesen tartja a bőrt és a hajat, ezért fodrász és kozmetikai készítményekben használják. A szervezet a májban raktározza el a vitamint. Hiánya bőrgyulladást, ekcémát és aknét okoz.

K-vitamin

Az egyik legfontosabb vitamin a C-vitamin után. Vérzékenység és hasmenés ellen alkalmazzák, ezért hiánya ezeket a betegségeket okozza. A lucernában, tengeri hínárban, tojás sárgájában, joghurtban és a leveles főzelékekben található meg.

Nincsenek megjegyzések: