2014. október 15., szerda

Miért kopik a szín a hajamból? vs. Miért nem fogja meg a festék a hajamat?

A mixtonoknál már bevezettem egy kicsit ezt a témát, és hűen ígéretemhez most ezzel folytatom. Sokan, sőt rengetegen szenvednek attól, hogy évekig fekete vagy vörös volt a hajuk és még a fodrász segítségével sem tudnak megszabadulni maradéktalanul az eddig kedvelt színtől. Vagy a másik eset, hogy sehogy sem fogja be a hajat a festék, mindig halványabb lesz.


Színméretek

Nem fogok itt kémiáról beszélni, hanem inkább leegyszerűsítem a dolgokat, hogy egyértelmű legyen!
A színek úgynevezett molekulákból állnak. Ezeknek a molekuláknak különböző nagyságuk van. Az átlagos nagyság, amiből mi ki fogunk indulni, és mindent ehhez fogunk viszonyítani, az a barna lesz, ami egy közép nagyság. Az átlag európai embernek barna a haja. Sajnos most diszkriminálni fogom a szőkéket és a vörösöket, tőlük most elnézést kérek ezért!
Szóval a barna az átlag méret. Ugyan ekkora a sárga is. Ennél kisebb a kék és alapból a hideg színek, beleértve a lilát is, de ezzel majd később foglalkozom, külön. A barnánál nagyobb méretű molekula a vörös és a meleg színek. Mivel a lila kékből és vörösből áll, ezért logikus lenne, hogy ezt középméretűre sorolnánk, ugyanakkor a kék apró és a vörös óriás termete miatt ugyanannyi arányban (1 rész kék, és 1 rész vörös) a vörös dominálna, így a lila két rész kékből és egy rész vörösből áll. Vagyis a kék molekulákból számszerűen több van, így a hideg színekhez soroljuk a lilát.



Amikor befestünk egy natúr, eddig festetlen hajat, akkor a következő dolog megy végbe a hajban:
Felnyitjuk a külső réteget éppen annyira, hogy...
...kiszedjük a barna színt, ...
...belegyömöszöljük a másik színt, ...
...és végül megpróbáljuk visszazárni a haj külső rétegét.
Ezt a folyamatot vizuálisan elképzelve észrevehetjük, hogy csak annyira nyitottuk ki a hajat, hogy a barna nagyságú színmolekulát ki tudjuk szedni. És itt többféle folytatási forgatókönyv van:

Hamvas, hideg árnyalatoknál

Az apróbb hideg színek könnyebben épülnek be a hajba, hisz az ajtó nagyobb, mint ők maguk. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy liftbe széles ajtón rengeteg vékony kisgyerek akarna beszállni. A folyamat egész könnyen végbemegy. Emiatt "kapja be hamar" a hajat a hamvasító. Ugyanakkor az első emeletnél, ahol kinyílik a lift ajtaja, a sok kisgyerek ki is tud szabadulni a nyitott liftajtón, és nincs senki, aki megállíthatná őket. Ez a hajunknál a hajmosás, amikor résnyire, de a vízzel kinyitjuk a hajunk külső rétegét. A hamvas, kékes, lilás színek ezért tudnak hamar kifakulni a hajból. 

Vörös, meleg árnyalatoknál

A nagyobb vörös színeknek már meg kell küzdeniük a bejutással, mint ahogy Micimackó is beszorult az Odú bejáratába, ami nem az ő méretére lett kialakítva. Mivel a haj külső rétegét nem is lehet ilyen "beszorult" állapotok mellett teljesen lezárni, ezért a vörös színektől is el kell búcsúznunk a hajmosások alkalmával... Ugyanakkor, amelyik mégis bepréselte magát azon a nálánál kisebb lyukon, azt nehéz lesz onnan kirobbantani! A lila szín esetében ezt hívjuk vörösödésnek. A kék gyorsan távozik a nála nagyobb résen, viszont a bent rekedt vörös ott marad.

Következő alkalommal egy könnyedebb témával fogok érkezni!

Nincsenek megjegyzések: