2014. szeptember 16., kedd

Hajfelvarrás - hajhosszabbítás

Rövid története:

A haj hosszabbítása már a bronz-, és rézkorban is ismert volt. Egyiptomi feljegyzések árulkodnak arról, hogy az egyiptomiak hogyan használták fel kezdetben a növényeket, később a rabszolgák haját, hogy a fejüket védjék a homokviharoktól, napsütéstől, és egyéb tényezőktől. Kedvelt volt a kenderkóc, melyet kezdetben sapkaként helyeztek fejükre, majd állandó viseletre összefonták vagy összeragasztották a hajukkal. A parókák, póthajak, és hajhosszabbítások innentől datálódnak. Az ókori rómaiak is a hódításaik során irigykedtek rabszolgáik göndör, szőke, egyenes hajára, így kialakult a kezdeti festés, göndörítés és hajhosszabbítás, hajtoldás. A történelem során a parókaviselet és a hajhosszabbítás fontos szerepet játszott, kisebb-nagyobb hullámokban. Ennek következménye lett az így kialakult hajfelvarrás is. a hajfelvarrás már évszázadok óta hódít. Közepesen nehéz elkészíteni a póthajat, de utána nagyon könnyű felhelyezni.

Előkészületek:

A levágott hajat megtisztítják - kifőzik, ápolják, különben az képen látható módon a hajfelszín külső rétege károsodhat, vagyis szétnyílik, és használhatatlanná válik, - majd szálba állítják, hogy a tövek egy irányba nézzenek, mert ellenkező esetben a szálak összeakadhatnak, és kibogozhatatlan gubanc képződik a hajból. A haj felszíne ugyanis kérges, mint egy pálmafa törzse, ezért, ha összeakadnak, akkor súrlódás hatására egymásba akadhatnak. 
Miután MINDEN szálat irányba fordítottak, utána vagy legtöbb esetben közben kiválogatják a kisebb, és nagyobb szálakat, és ha gondos kezekben van, akkor az esetleges ősz szálakat is elkülönítik. A folyamat végén a hosszba és szálba rendezett hajat feldolgozzák, tresszelik. 

A tresszelés során a hajat nagyon apró tincsenként felfűzik 3 vagy 5 cérnaszál közé. Hasonlít a rongyszőnyeg készítéshez, de mivel itt kilógó szálak képződnek, ezért ennek külön fűzési technikája van, hogy megakadályozzák a kicsúszás lehetőségét.

Az elkészült tresszelt hajsort, passzét a tressz mentén levarrják. Kész a felvarrni kívánt haj!


Felhelyezése:

Amikor már a felhelyezésnél tart a folyamat, akkor a fejen leválasztunk egy ujjnyi vastag passzét fültől fülig, és egyet halántéktól halántékig. Természetesen 2-3 cm-t érdemes a hajszél mentén kihagyni, hogy a varrott haj ne látszódjon ki, hogy takarja oldalt is haj. A leválasztott hajat parkettafonásban szorosan és egyenletesen befonjuk két oldalról indulva úgy, hogy középen találkozzon a fonat, amit vékony fonatgumival rögzítünk. Erre a copfra érdemes három-négy gumit is felhasználni, mert idővel a mindennapos használatban a gumi elvékonyodhat és elszakadhat. 


A fonatok elkészítése után, ha több sorban szeretnénk hajat felvarrni, akkor alulról kezdjük felhelyezni a póthajat. A folyamat innentől már nagyon egyszerű, mert elég pelenkaöltéssel egyszerűen hozzávarrni a fonathoz a hajat a varrás mentén, hogy a varrás a fejbőr felé nézzen. Érdemes többször megismételni a folyamatot, hogy a cérna szakadásának esélyét csökkentsük. Természetesen vigyázzunk arra, hogy a tű ne sértse fel a fejbőrt, és kellően óvatosak legyünk a munka folyamán! 


Ezután már nem marad más dolgunk, mint formára vágni a hosszabbított hajat, hogy észrevétlenül illeszkedjen a póthaj az eredetihez, és ne legyenek szintbeli különbségek.
A magam részéről azért szeretem, mert tükör segítségével akár magunknak is el tudjuk otthon készíteni, így jelentős tízezreket spórolhatunk meg, bár az eredmény nem annyira garantált, mint ha szakember végezné a felvarrást. 

Voltak saját élményeid, tapasztalataid? Írd meg!

1 megjegyzés:

kinga írta...

Dauerrel kapcsolatban kérdeznék. Több éve teszek. Kb 1.5 éventem minfig jól megfogta, tartós lett hosszú ideig. Most azonban gyenge lett. Vajon azért, mert szoptatok? Köszönöm.