2014. szeptember 26., péntek

Póthajak: leírása, felhasználása

Amikor még ovis voltam, akkor az ottani barátnőimmel szoknyát húztunk a fejünkre, kifordítottuk, és közöltük, hogy nekünk most hosszú hajunk van. 
De léteznek ennél tartósabb, eredményesebb, és kezelhetőbb póthajak is. A parókákról most nem ejtek külön szót, talán majd egy másik alkalommal, mindenesetre érinteni fogom.

Története:
Nézzétek el nekem, szeretem a történelmet, és a hajtörténelemért különösen rajongok! A póthajak történetét is az egyiptomiakkal fogom kezdeni, de igazából nem tudni, hogy mikortól datálódik. Az első írásos feljegyzés az egyiptomiaktól származott. Talán a hajfelvarrás - hajhosszabbítás bejegyzésemben már említettem, hogy kezdetben gyolcsokkal és nádfélékkel, és állati szőrökkel pótolták a hajukat. Ez még nem igazi hajpótlás volt, mert nem szépészeti, hanem egészségmegőrzési igényből eredt. Tulajdonképpen amolyan állandóan hordható sapkát kötöttek, fontak, rögzítettek a hajukba, így bújva el a homokviharok elől, a nap elől, és alapjában véve a természet elől. Később az arisztokrácia, a módosabb réteg már a szépségre is törekedett egyszerű hiúságból. Ekkor vált külön a paróka, a póthaj, és a sapka használata. A rabszolgák fejét kopaszra borotválták, és feldolgozták a gazdáik részére. Kiváltságnak tekintették a hajkoronát, és az uralkodás szimbóluma lett, mint ahogy az oroszlán is azzá vált dús sörényével. Ekkor már törekedtek arra, hogy inkább állati, gazdagabbaknak emberi póthajuk legyen, és kezdett kimenni a divatból a növényi pótlás, de mivel a szegényebb osztály csak azt engedhette meg magának, ezért átalakult sapkává, kalappá, és egyéb sapkafélévé. Egyiptomtól Róma vette át a paróka és póthajkészítés szerepét és ez iránti vágyát. Innen tovább göngyölődött a feudalizmusba, és India függetlenedésével most új erőre kapott a nagyvilágban.
Miért kellett India hozzá? Azért, mert ott vallásilag a nők bizonyos korukig nem vághatják a hajukat rövidre, így amikor mégis levághatják, akkor nagyon hosszú, vegyszermentes hajak hullanak le. Ezt megmentve és üzleti lehetőséget látva benne, inkább exportra dolgozzák fel a felesleges, és hatalmas hajtömeget.


Típusok, fajták, és egyéb osztályozások:

Fontos észben tartani, hogy a póthajak esetében mindig azok minősége számít, és nem a származásuk, eredetük. Besorolásuk a megkülönböztethetőség miatt mégis ez alapján történik elsősorban.

Európai hajak:

Az európai hajak Románia, Ukrajna, Szerbia, Oroszország területeiről származnak. 
Orosz hajak:
Az “orosz” hajakat nem kimondottan Oroszországból importálják, hanem a szláv csoportok/népek adományozóit sorolhatjuk ide. Lágy esésű, selymes tapintású “magáért beszélő” hajakról van szó, melyek a natúr színek összességében megtalálható- szőkétől a sötétbarnáig. Ez felel meg a legjobban európai hajnak, és még az ára is kedvezőbb, mint a francia, vagy az olasz hajnak. Egy fejről vágott, festetlen állapotban érkeznek hazánkban. Tökéletesen illeszkednek hajunkhoz. Szálirányosak, nem igényelnek extra ápolást. Ebből készíthető el a legtermészetesebb hajhosszabbítás. Az európai emberek haja nagyon különböző minőségű, struktúrájú, vastagságú, és színű. Az egyenestől az enyhén hullámoson keresztül, a göndörig, a szőkétől, a barna ezer árnyalatán, és a vörösön keresztül a feketéig, a vékony szálútól, a vastag szálúig mind megtalálható. Az európai haj egy emberi szövet, nem legyártható termék. 
Az európai haj selymesebb, vékonyabb szálú, azonban több mennyiség szükséges ugyanazon hajkorona eléréséhez, mint a többi fajtánál.

Indiai hajak:

Az indiai nők a hindu vallás gyakorlásának részeként ajánlják fel gyönyörű hajukat a templomoknak. Ezt önszántukból, hagyományaik miatt teszik. Ezeket a hajakat vásárolják fel a kereskedők és dolgozzák fel gyáraikban. Innen kerülnek a hajhosszabbító szalonokba. Az indiai haj kiváló minősége, valamint kedvező ára miatt kedvelt termék. Az indiai emberek haja fekete, és vastagabb szálú, mint az európai embereké. Legtöbbször hullámos , néha egyenes struktúrájú.
Kezelhetőségben, a haj szerkezetében és minőségében az indiai haj hasonlít leginkább az európai haj minőségéhez. Felhasználása szakértelmet igényel. A rövid, vagy ritkának vélt haj dúsításához, hosszabbításához, esetleg extrém melírozott frizurák elkészítéséhez ajánlott "A" minőségű, I.osztályú, selymes tapintású, szálirányos haj. Az indiai haj, mint minden haj különleges ápolást és törődést igényel. 


Az Ázsiai haj:

Az ázsiai haj Kína, Korea, Vietnam területéről származik. Natúr, feldolgozatlan állapotában erős, vastag, fekete színű. Egy fejről vágott kezeletlen állapotában erős, tartós haj. Feldolgozás során festik, világosítják, ha szükséges vékonyítják. A jól feldolgozott, szálirányos ázsiai haj jó választás azoknak akik kedvező áron akarnak hajhoz jutni. Fokozott ápolást igényel, mivel világosított hajról van szó. 

Brazil haj:

Erős, fekete hajak. Többnyire hullámosak, göndörek, nem ritkán Kinky (afro). Ezért mediterrán, illetve afrikai hölgyekhez illik. Nekik csak ezek a hajak illeszthetők. 

Műszálhaj:

Általában hajfonások elkészítéséhez, mely egyaránt alkalmas a fonott haj hosszabbításához, goffri fonásos hosszabbításhoz, valamint a fonatok színesítéséhez szokták alkalmazni. Előnye, hogy nagyon olcsó. A műhaj szálai legtöbbször egyenesek, de a goffri-hoz lehet kapni hullámosat is. Lehet vasalni, göndöríteni bizonyos fajtáit, de ezt én személy szerint nem ajánlom. Ha nem fonatban van, akkor könnyen gubancolódik és nem fésülhető olyan könnyen, mint egy igazi haj.


Osztályok

Létezik még egyéb besorolási forma is, amivel találkozhatunk. Az olaszok vezették be az osztályozási formákat. Én nem találom jónak ezt a módszert, de ezt is kell ismerni.

I. osztály

Nem kevert haj. Az olaszok kezdetben a csak európai hajakra mondták ezt, aztán elterjedtté vált szélesebb körben is. Így most lehet az indiai haj is I. osztályú, és lehet a brazil haj is I. osztályú.

II. osztály

50% alatti az ázsiai haj aránya, vagyis 50% európai hajat is tartalmaz. A haj ennek megfelelően vastagabb, és vékonyabb szálakat is tartalmaz. Arra mindig ügyelnek a hajkészítők, hogy a göndört és az egyenes hajat semmiképpen se vegyítsék.

III. osztály

Eredetileg a 70% feletti, vagy 100%-os ázsiai haj arányát jelentette, de ma már inkább a szintetikus műhajjal kevert hajra alkalmazzák. Ezt legtöbbször babafejen lehet látni, még én is ilyenen tanultam... 

Nincsenek megjegyzések: