2014. szeptember 12., péntek

Festékek

Története:


A nők (és sok esetben a férfiak is) már évezredek óta szeretik feldobni, megváltoztatni a hajszínüket. Anno ezt még csak dióhéjjal, kamillával, vagy egyéb festésre alkalmas növényekkel, állatokkal tudták csak megcsinálni. Nagyon szerették a kicsi levéltetűt, a kármint, mert azonnal pirosra festette a hajat, arcot, és egyéb festendő felületet. A kis bogarat még manapság is megtalálni egyes bőrkímélő festékekben, mert jól fed, és kevésbé allergizáló, mint a vegyi úton előállítható piros festékek többsége. A diótinktúra és a kamillaöblítés ezzel szemben időigényes volt. 5-6 öblítés is szükséges volt a kamillás vízzel, mire a napon elkezdett szőkülni a haj. A dióhéj ennél gyorsabb volt, de gyorsabban kopott. Itt, csak elég volt 4-5 óra, mire maradéktalanul befogta a barna a hajszínt, csakhogy minden barna lett tőle, nem csak a haj!


Jelenleg:


Manapság is lehet ezeket a natúr festékeket használni, de sem anyagilag, sem időben, sem szépségben nem éri meg. Olykor még rosszabbat is teszünk ezek alkalmazásával a hajnak, mintha egyszerűen egy "házitrutymós" festékkel festenénk be hajunkat, habár a "házitrutymós", dm-ben, rossmannban megvásárolható termékeknél a kívánt szín nem garantált, míg a természeteseknél mást nem is lehet. De a "házitrutymós" festékekről majd még később írok. 
Napjainkban annyira magas lett a festékek minősége, hogy még egy harmadosztályúnak sem mondható festéktől is elvárják, hogy minimum ápolja a hajat, hogy legyen jó az illat, és ezek mellett még jól is fedjen. Ám ezek csak elvárások.
Ne higgyük egy a reklámoknak, hogy ha megvesszük az otthon is könnyen használható festékeket, akkor azért a pénzért minőséget kapunk! A sok reklám költség és egyebek miatt ezekbe a termékekbe kerül a legkevesebb alapanyag!!! Ezzel szemben, egy fodrászboltban vehető alsó-kategóriás festékbe is több anyagot raknak bele, mint ezekbe.

Házitrutymós festék:

Hogy mit spórolnak ki? Például a színbiztonságot. 
Tegye fel a kezét, akivel már előfordult, hogy egy világos hajszínt vett meg, felkente a hajára, aztán vagy történt valami a hatóidő letelte után, vagy sokkal sötétebb lett a haja, vagy sokkal világosabb, mint amit várt! Vendégeim sokszor jöttek már hozzám hasonló panasszal, amikor különböző okokból ilyen otthon is kikeverhető festékkel (alias: házitrutymó) történő festésre vetemedtek. Aztán, amikor a professzionális festékkel megpróbáltam helyre hozni, amit szinte lehetetlen volt, akkor imádkozhattam, hogy szárításnál ne maradjon a kezemben a haja! 
Azonban nem csak a színbiztonság nincsen benne, hanem a lúggal is baj van. Nagyon sokszor ammónia mentesnek mondják a terméket, ugyanakkor mégis az van benne, de más néven. Vagy tényleg nincs benne ammónia! Viszont, akkor mi az, ami fest benne, ami fedi a színt? Mi okozza a kémiai reakciót? Ugyanis az ammónia nyitja ki a fehérjeszálakat és juttatja be a festéket a hajba, valamint rögzíti is ott! Ami nem tartalmaz ammóniát, az tulajdonképpen mesterségesen előállított vegyszert tartalmaz, vagy még azt se! És sokszor sokkal büdösebb az a vegyszer, és nagyobb roncsolást okoz, mint maga az ammónia! Az ammóniáról tudni kell, hogy egy természetes vegyület, hisz bennünk is jelen van, gondoljunk csak bele, a vizeletünk is tartalmazza. Erős, csípős, kellemetlen szaga van, mindenki ismeri. Ha ezt a természetes anyagot egy mesterségesen előállított anyaggal próbáljuk meg helyettesíteni, hogy szétnyissa a hajszálak fehérjeszálait, akkor az olyan, mintha a liftajtót feszítővassal próbálnánk meg felfeszíteni minden egyes liftezéskor a nyomógombok és a kilincs használata helyett. Ugye durva voltam? Valójában meg sem közelítettem ezzel a hasonlattal a valóságot, mert ennél sokkal durvább roncsolási folyamat játszódik le a hajszálakban!!!

Sok minden van ebben a témában még, amiről beszélhetnék... talán egy másik alkalommal!

Nincsenek megjegyzések: