2014. december 13., szombat

Filmes hajak - kicsi háttérrel

A filmek nem csak a színészi alakítások miatt lehetnek emlékezetesek. Sok hölgy vendégem szokott egy-egy filmes hajra, hajszínre hivatkozni amikor a haját szeretné, hogy csináljam, de az még többször fordul elő, hogy a véleményemet kérik egy-egy filmes hajcsodával kapcsolatban. Most összegyűjtöttem a legismertebb hajakat, amik a filmvásznon fordultak elő.

Star Wars I. rész - Baljós árnyak (1999)

Natalie Portman eddigi szereplései alatt minden frizurát és minden hajszínt kipróbált már, de a George Lucas ragaszkodott a Star Wars-ban megszokott idióta frizurákhoz, amik nagyon feltűnőek, de semmi hasznuk, és nevetségesen festenek. Egy-egy paróka megalkotása állítólag több napot vett igénybe.

Star Wars (1977)

Kultusz film ez is, idióta hajakkal és jelmezekkel. A főhősnő, Leia (Carrie Fisher) az egész film alatt két brióssal a fülén mászkál, amit a bajor asszonyok méltán irigyelhettek, hisz ott dívott régen a feltekert fonott konty.

Kleopátra (1963)

Évtizedekkel ezelőtt született Elizabeth Taylorral egy történelmi életrajzi film, ami nem csak kasszasiker lett a nagyszerű színésznő miatt, de az ott látott haj még évtizedekig biztosan sokszor vágott frizura lesz. Tompán vágott egyhossz fazon tömör, összevágott frufruval. Nagyszerű film, nagyszerű hajakkal és nagyszerű színésznővel a vásznon. Nem hiába hívják ezt a fazont Kleopátra-frizurának a mai napig is.


A hercegnő (2008)

A filmben végig látványos hajköltemények, többségében parókák fordultak elő. Ezeket régebben rizsporral szórták be, mert a por távol tartotta a tetveket és némi tartást adott a hajnak. A filmes hajak a késő rokokót idézik, mely korban a hajakat bonyolultságra és leginkább meghökkentésre tervezték. Ezeknek a parókáknak a vázát drótok alkották. Sok esetben előfordult, hogy tárgyakat építettek bele a hajba. A kor legemlékezetesebb díszítése Belle Poule nevéhez fűződik, akinek egy bál alkalmával egy három árbocos vitorlás hajót építettek bele a hajába, amelyen még ágyuk is voltak. Maga a vitorlás is nagyszerű alkotás lett volna, de a parókára illesztve a történelem fodrász mesterműve lett.


Sissi (1955)

Erzsébet, osztrák császárné és magyar királyné volt, akinek a haja a bokáját súrolta, de egyes állítások szerint még ennél is hosszabb hajjal halt meg. Becenevén Sissi, nem használt póthajat egy-egy súlyos konty elkészítéséhez. Hiú ember lévén naponta 3-4 órán át is dolgozott rajta a házi fodrásza, akinek a munka végeztével be kellett mutatnia a hajkefét, amin a felséges asszony megszámolta, hogy hány darab hajszála hullott ki, és ha nem hullott, hanem tépett hajszálat talált, akkor a fodrászt nagyon megbüntette. Csak tudnám, honnan volt ennyi ideje, hogy a hajszálait vizsgálgassa?! A film ennek alapján megkövetelte, hogy a Sissit alakító Romy Schneider is súlyos kontyokat viseljen a forgatáson. A színésznő a forgatás alatt sokat panaszkodott a paróka súlyára, mely nagyon megterhelte a nyakát.

Forrás: AFP

A nagy Gatsby (2013)

20-as évek, hódít a Marcell-hullám vizes és rondós változata, pánttal lefogva és anélkül is. A férfiak jól fésültek, sikkesek, a nők bontogatják magukat. Ez egy botrányfilm, de be kell valljam, hogy ilyen bulisnak képzeltem a Vigadót, mint amilyen bulik a Gatsby házban voltak.


Rosemary gyermeke (1968)

A kultikusnak számító horror filmben Vidal Sasson volt a fodrász és ez volt az első nyilvános Sasson hajvágás, valamint innen indult Vidal Sasson hajforradalma is.

Vidal Sassoon és Mia Farrow

Dumb és Dumber, dilibogyók (1994)

Jim Carrey "jókisfiús" frizurája nagyon betalált, mert még a haján is lehet kacagni. Az egész vígjáték alatt legszívesebben kiigazítottam volna valahogy a frizuráját, hogy ne "anyuka kedvence" hajat viseljen, ami még egy öt éves kisfiúnak sem áll jól, nem hogy huszonötnek!

A kopasz Sigourney Weavertől a raszta John Travolta-ig

101 kiskutya (1996)

Glenn Close nagyszerű alakítása közben már gyerekként is azon gondolkodtam, hogy hogyan tudják ilyen borzasra megformálni a haját Szörnyellának, pedig akkor még nem is akartam fodrász lenni. Azóta is gondolkodóba esem, mert itt a tupír kevés, a műhaj sok... De biztosan rájövök majd egyszer!

A kopasz Sigourney Weavertől a raszta John Travolta-ig

Az ördög Pradát visel (2006)

Meryl Streep mellett Anne Hathaway szinte labdába sem tudott rúgni, mert szó szerint leszerepelte a filmben. Ettől függetlenül mind a kettőjük alakításait nagyon szeretem. Eme filmben, a hideg, kemény, ambiciózus és gazdag főszerkesztőnőt alakítja Meryl Streep, meglehetősen jól és utálatosan szerethetően. De a haja! Hölgyeim, amennyiben őszülnek, de nem eléggé, és ilyen ősz hajat szeretnének, úgy készüljenek fel, hogy le kell teljesen fehérre szívatni a hajukat és platinaszőkére festeni, majd hamvasítani, mert csak akkor fog kijönni ez a szín! Ennek a szerepnek a kedvéért órákat ült forgatás előtt a fodrászszékben, kiállva többször is az előbb említett macerás eljárást. Mindemellett csak napi egy pohár bort ivott, hogy elég vékony legyen, nem mintha lenne rajta bárhol is súlyfelesleg, és ha hihetünk a pletykáknak, akkor a botoxot sem vetette meg, valamint egy arcfelvarráson is átesett. Nem csoda, hogy még hatvan felett is dögös, stílusikon.


Az ötödik elem (1997)

Mila Jovovich narancssárga Kleopátra hajviselete, amit félbehagytak rasztázás közben, sokáig foglalkoztatott. Annyira megtetszett, hogy sokáig én is narancssárga hajat akartam magamnak, csakhogy nekem göndör a hajam, és emiatt sehogy sem jött össze a vizeshatású egyenes raszta séró. A filmet több évente meg szoktam nézni, és mindig elcsodálkozom rajta, hogy mennyire megelőzte a korát, és a mai napig is aktuális, nézhető.

Nincsenek megjegyzések: