2014. december 31., szerda

Lila a hajban

Annyira szép szín! Elegáns, merész, vad, érzéki, romantikus! És mégis a legnehezebb szín, amit a fodrásztól kérhet egy vendég!
Őszinte leszek, és bevallom személyes csalódásaim sorozatát ezzel a színnel. Kipróbáltam Wellát, L'Orealt, Lisapot, Schwarzkopfot, Londát, Revlont, Alfaparfot, de még Silkyt is, hogy a többit ne is említsem! Ezek mind festékekben, mind színezőikben hatástalanok voltak. 


De miért ilyen nehéz?

Írtam már egy régebbi bejegyzésemben a színelméletről és a színpigmentek méreteiről. A lila hajszín esetében arról van szó, hogy nem lesz elég kék. Erre megoldásnak a Silky lila mixtonját tudom ajánlani, hogy elkerüljük a vörösödést, mivel ez a mixton a hajfestékhez adagolva nagyszerűen lilásítja még a rézvörös hajat is. Természetesen a lila színt üti a sárga, ami a hajban mindig jelen van, ezért a lilára szánt tincseket érdemes teljesen elszínteleníteni előtte, így több esély van arra, hogy a piros és kék pigmentekből nem csak a piros fog látszani. Lehetséges az, hogy festés után, utólag rászínezünk még kék színezővel/samponnal, de az sem tartós nem lesz, sem látványban nem fogja megközelíteni a kívánt lila színt. Ezért mindenképpen érdemes a lila hajat egy kékesebb, de lila hajszínezővel még bemosni, hogy legalább szárításig lilának hasson a haj, így ráér egy későbbi mosás alkalmával bevörösödni.
Ezt a későbbi bevörösödést lehet elkerülni hamvasító samponokkal, mint a Schwarzkopftól a Schauma ősz hajra samponja, vagy a sokkal kékebb Kalos ősz hajra való samponja. Persze folyton számolni kell itt is arra, hogy a lila nem lesz annyira tündöklő, mint a fodrász székében volt, hanem egyre jobban mattul, egyre jobban szürkül, vörösödik.

Másik lehetőség

A másik lehetőség, amiről kevesen beszélnek, hogy lila színű póthajat helyezünk a hajba, lehetőleg futurát és ne emberit. Jó esetben lesz olyan tincs, ami takarni fogja a tövet, ahol látszódhat a trükk, rosszabb esetben nem élhetünk ilyen módszerekkel. Előnye, hogy nem fog mattulni, vörösödni a hajszín. Hátránya, hogy a futura hajat nehezebb kezelni, mint az eredeti emberi hajat.

A lila esetében a kevesebb mindig több állítás teljesen megállja a helyét. Pár lila tincstől lilásabbnak fog tűnni a hajszín.

Nincsenek megjegyzések: