2014. december 17., szerda

Samponok

Mik is a tenzidek, mi közük a samponokhoz, és mit tudnak?


A fejbőr szennyeződés zsírokból, sókból, fehérjéből, festékanyagokból, porból, keményítőből és mikroorganizmusokból áll.


A haj szennyeződéseire úgynevezett tenzidek rakodnak, amik oldják és emulgeálják a szennyeződéseket, ekként a vízben lebegésben tartják őket, ezáltal megakadályozzák a visszatapadást. A mai modern samponok tartalmazzák ezeket a tenzideket, amelyek felületaktív anyagként viselkednek, vagyis az olajos és vizes felület között egy összekapcsoló réteget alkotnak. A tenzidek jól nedvesítenek és elősegítik a habképződést. Sok esetben ez a samponok hátoldalán található Sodium Laureth Sulfate-ként ismerős lehet. Ezt tarlmazza nem csak a sampon, de a tusfürdő és a fogkrém is. 


A samponok tenzidjei lerakódnak a határfelületen, majd cseppekké alakítják a szennyeződést. Az öblítést különösen fontos! Alaposan ki kell öblíteni a hajból a sampont, mert a fixálók és színezők nem tudják a hatásukat kifejteni, ha azokat a tenzidek körülveszik. Többek közt ez lehet az oka, hogy a legjobb minőségű hajlakk is összeesik a hajon, illetve emiatt nem fogja be a festék a hajat, bármennyit kentünk is rá. A száradó sampon irritálja a hajat, és a fejbőrt, ezért is kell jól kiöblíteni.

Nincsenek megjegyzések: