2015. január 19., hétfő

Otthon, vagy fodrásznál?

Bolti festékkel otthoni festés:

Bemész a boltba, és a hajfestékes polc elé állsz. Körbenézel, keresed azt a színt, amit el tudnál fogadni magadon. Találsz egy dobozt, amin a modell-híresség pont azt a színt viseli, ami tetszik. 


Megnézed a doboz hátoldalát. Ott azt a leírást találod képpel, hogy világosbarna hajon lesz olyan, mint a képen. De akkor rájössz, hogy neked inkább sötétbarna hajad van. És a fejedbe kúsznak a kérdések: Vajon akkor is olyan lesz? Szőkítsek előtte? Vagy akkor kétszer kell? Elég lesz a hajamra? 
Ekkor meglátod a dobozok mellett a polchoz kötve a palettát. Odalépsz, elkezded megnézegetni. Rájössz, hogy amit a kezedben tartasz paletta, az nem ahhoz a termékcsaládhoz tartozik, ami tetszik neked hajfesték. És a számozás, betűzés is teljesen eltér. De megakad a szemed egy másik színen. Kikeresed a polcon. Sikerrel jártál, már csak egy doboz van belőle. Az vajon elég lesz a hajadra? Megint megnézed a hátoldalát a doboznak, és megint eszedbe jut, hogy sötétebb a hajad, mint a képeken. Nagy levegőt veszel. Megnézed az árát. 130 Ft-tal olcsóbb, mint a másik, így emellett döntesz. Megveszed, hazaviszed. 
Otthon a tükör előtt belefognál a műveletbe. Elolvasod a használati utasítást, ami úgy kezdi, hogy műanyag tálban érdemes csinálni. Gondolkodsz, hogy van-e olyanod, de eszedbe jut, hogy a vajas dobozt pont a héten dobtad ki. Végül egy kerámia tálka mellett döntesz. Ecset vajon van a dobozban? Megnézed, nem találsz. De elolvasod még egyszer a használati utasítást, és ott az áll, hogy össze kell rázni a műanyag tálkában. Van benne műanyag tálka? Megnézed, és találsz egy kis fiolát, keskeny szájnyílással, és kupakkal. Elrakod a kerámia tálkád. 
A megtalált alkatrészeket, krémeket beletuszkolod abba a kicsi fiolába, rázárod a kupakot. Jól összerázod, de akkor is darabkás marad. A színe nem tükrözi a dobozon levő színt, de bízol benne, hogy ez majd a hajadon megváltozik. Tovább rázod, végül pár perc után megunod. 
Előveszel egy fésűt, amit úgy gondolod, hogy nem kár érte. Még egyszer átfutod a leírást, és kesztyűt húzol a művelethez. Elkezded ott kenni, ahol látod. Megpróbálod elválasztani a következő passzét a hajadból, ami egy nagy színes kócmassza lett. Mindenhova fröcsköl és csöpög a festék. Kerítesz valamit a nyakadba, hogy ne kend jobban össze a felsőd, esetleg inkább leveszed, ha még le tudod venni magadról. Elkezded kifésülni a festéktől összegubancolódott hajadat, közben már a könyököd is festékes. Végül nagy nehézségek árán, de sikerült felkenned a festéket, a végét kicsit spórolósan megoldod, mert mégse lett elég a doboz festék, de szerencsére még nem olyan hosszú a hajad, így  megoldod valahogy. 
Megnézed az összekent használati utasítást és kisakkozod, hogy mennyi hatóidőt írhat, mert annyira maszatos, hogy nem látszik. Felkenéstől 35 perc. De a felkenés kezdetétől, vagy a befejezésétől? A kettő közt gyakorlatlanoknak általában egy-másfél óra szokott eltelni. Kétségbe esel, hogy ott, ahol kezdted a felkenést, sötétebb, világosabb, intenzívebb, sérültebb lesz a hajad. Eszedbe jut, hogy talán csak azt a rész kéne lemosni, a többit hagyni, de végül úgy döntesz, hogy nem kockáztatsz.
Elkezded elmosogatni az eszközöket, fésűt, kezed, könyököd, ruhád, mosdókagylót, tükröt, kádszélét, stb. A bőrödről nem jön le, a többiről egész tűrhetően sikerült leszedned a festéket. Lassan idő van. 
Behajolsz a kádba, lenézel a zoknidra/papucsodra, és bosszúsan tapasztalod, hogy beleléptél egy lecsöppent festékfoltba, amit jól szétmázoltál a fürdőszobában. Már csak legyintesz rá, mert mosni kell a hajad. Jól eláztatod vízzel, megmosod, fröcsköl a festékes-samponos-balzsamos víz. Sok vízfolyatás után is még jön belőle a szín. Megijedsz, hogy kikopik, így abbahagyod a hajmosást. Megtörlöd a hajad, és látod, hogy a hajad töve és a törülköző is festékes maradt, de már annyira nem. Nem gond, majd másnap újra megmosod a hajad. Ahogy szárítod a hajad, észre veszed, hogy nem mindenhol fogta be a festék, főleg a kispórolt részeknél üt át az eredeti színed, és még sötétebb is lett, mint a képen volt! Könnyeiddel és önbecsüléseddel küszködve végül felhívod a fodrászod és megbeszélsz vele egy időpontot, mert így nem mersz emberek közé menni.

Fodrásznál festetsz:

Megbeszéltek egy neked tetsző időpontot, amikor elmész, csak veled foglalkozik, eléd tol képeket, színeket, palettákat. Megtapogatja a hajad, ami kellemesen csiklandoz. Beterít téged egy kényelmes eldobható hatalmas nejlonnal, és közben arra gondolsz, hogy így biztos még a talpad sem lesz festékes. Megkínál kávéval, teával. Tudod, hogy rábízhatod magad. Csöpögés nélkül pikk-pakk beken a festékkel, aminek még jobb illata is van, mint a bolti festékeknek, valamint melíroztathatod is a hajad, amit otthon még nagyobb macerával tudsz csak megoldani.
Kellemesen ellazulsz, olvasgatod az odakészített újságokat, esetleg a fodrásszal, többi vendéggel beszélgetsz időjárásról, politikáról, gazdaságról, sztárokról, pletykákról. Észre se veszed, hogy eltelt a hatóidő. A fodrász odavezet a kényelmes fejmosóhoz, ahol egy kényeztető fejmasszázst kapsz. Még hagynád, hogy matasson a fejeden, mikor közli, hogy készen vagy. Bebugyolál a puha törülközőbe, és a székéhez vezet. Elkezdi szárítani a hajad és te látod, ahogy a száraz hajad pontosan abban a színben játszik, amit kinéztél és elképzeltél magadnak. Pompásan beszárítja a hajad, és te azon gondolkodsz, hogy mekkora borravalót készíts neki, mert ezt a munkát és kényeztetést meg kell hálálni valahogy a munkadíjon felül. Végül elégedetten távozol a fodrászodtól. Ugyan tudod, hogy egy bolti festék a fodrász tizedébe került, de te mégis boldog vagy az otthoni kudarcod után az eredménnyel. Megfogadod, hogy többé nem követed el ezt a tanulópénzt a bolti festékkel, egyből a fodrászodhoz mész.

Nincsenek megjegyzések: