2014. szeptember 18., csütörtök

Ragasztásos hajhosszabbítás

Még hogy csak vágni tud a fodrász, de ragasztani nem!
Maximum nem minden fodrász ismeri a technikáját!

Előző írásomban már írtam a hajhosszabbítás rövid történetéről a hajfelvarrás bevezetésénél. (Ide kattintva azt is elolvashatod!)

A ragasztás annyira evidens, hogy sokáig a hajon nem is alkalmazták. Használtak enyvet/zselét/cukros vizet a hajra, de csak fixálás végett. A hosszabbításhoz a fizikai megoldásokat kedvelték hajdanán az emberek, vagyis inkább megtoldották, hozzáfonták, hozzácsomózták a póthajat az eredetihez. Manapság már több technikát is ismerünk ezek mellett a fizikai pótlások mellett, amik inkább a haj kémiai rögzítését teszik lehetővé, így kerülve el a fizikai roncsolódást. Természetesen ennek is megvannak az előnyei, úgy a hátrányai is.

A ragasztás technikája nyugaton már évtizedek óta jelen van, és a 2000-es évek elején, több, mint egy évtizede hatalmasat hódított, hála a hollywoodi filmeknek. Az ún. csajos filmekben sokszor láthatták a nézők, ahogy a rusnya, lepukkadt egyetemista/gimnazista lányokból hogyan varázsolnak dús hajkoronájú playboy nyuszikat. (Egyik ilyen, ami eszembe jutott a Házinyuszi c. film.) Ennek a módszernek az egyik előnye, hogy akár már 3 cm hajból is dús, észrevétlen, hosszú hajkoronája lehet az embernek, és ezt úgy, hogy a hajszál terhelése alacsony, nem úgy, mint a többi módszernél.
De mi is ennek a módszernek a technikája?

Első lépésben a póthajat előkészítik, szálazzák (egy irányba szedik a szálakat), tresszelik úgy, hogy a hajak tövét egy nagyon vékony szilikon lapocskába ágyazzák. A lapocskára kétoldalú ragasztó csíkot ragasztanak, és már kész is az előkészített póthaj, már csak a vendég haja hiányzik hozzá.

A vendég haját meg kell mosni egy különleges samponnal, hogy teljesen zsír és olajmentes legyen, hogy a ragasztó biztosan megtapadjon a hajon. Alaposan megszárítjuk egyenesre. Akár át is vasalhatjuk a hajat. Hosszabbítástól függően választhatjuk el a passzékat. Teljes hosszabbításnál ajánlom, hogy a tarkótól kezdjük a felrakást. Fülig vízszintes leválasztásokkal, majd fül fölött oldalazva kell haladni, kicsit a fej felé  megdöntve a passzékat, ún. forgóirányban. Ilyenkor mindig el kell képzelnünk, hogy hogyan tudja a vendég lófarokba felfogni a haját, mert aszerint kell megdönteni. Itt is fontos, hogy a póthaj a saját hajjal takarva maradjon a széleknél.

Felrakása a legegyszerűbb az összes hajhosszabbítási módszer közül. A leválasztást alulról kezdjük, és az alsó részhez 1-2 mm-re a fejbőrtől egyszerűen rányomjuk a hajra a ragasztócsíkkal ellátott szilikonlapocskát. Majd a hosszabbított hajnál fogva felemeljük a hajat, és ami ráragadt, azt kicsit egyenesítjük és hozzá tapasszuk a szilikonhoz - közrefogva a hajat - a másik lapocskát is. Fogunk egy fogót, és erősen rögzítjük a két lapocskát. 
Esetleg, mint a melírozásnál előre leválaszthatjuk a passzénkat, és egyszerűen közre foghatjuk a ragasztócsíkos szilikonlapocskáinkkal a hajat.
 

Ezt megismételhetjük és kész a frizura, már csak át kell vágni formára, és kész!
Felhelyezhetjük magunknak is a hajat, hisz annyira egyszerű, hogy aki meg meri próbálni saját maga, annak nyilván menni fog, maximum a végső formázást érdemes szakemberre bíznia.

Eltávolítása oldószerrel történik, ami után egy másik speciális oldószer eltávolító samponnal kell hajat mosni, hogy a ragasztó és oldószer teljesen letisztuljon a hajról.

Hátránya:

Természetesen ennek a technikának is vannak hátrányai. A legfontosabb, hogy a ragasztó hajfesték hatására jelentősen kioldódik, sokszor hajlamos emiatt hajfestés után kiesni a hajból. Ezért olyan vendégnek szoktam ajánlani, aki nem szokta festeni. Aki festeni szokta, de annyira vékony szálú a haja, hogy maximum a mikrógyűrűzést bírná el a ragasztáson kívül a haja, akkor a festési periódust ritkítjuk az ajánlott havi-másfél havi rendszerről kéthavi-háromhavi időközönkéntire, és festés előtt leszedem, festés után visszarakom a hajat. 
Másik hátránya, hogy Magyarországon egy cég foglalkozik csak vele, és hiába nagykereskedés, ők sem szoktak mindig mindenből készletet tartani. Érdemesebb külföldről megrendelni a hajat, és így olykor még olcsóbban is hozzá lehet jutni a hajhoz. 
Hátrány még, hogy legtöbbször indiai hajhoz lehet csak a nemzetközi piacon is hozzájutni, de a vendégeimet ez a legritkább esetben szokta zavarni, mert az indiai haj enyhén hullámos, de könnyű kihúzni egyenesre, így nagyon jól formázható és kezelhető. Eltérés az európai hajhoz képest csak a vastagságában szokott jelentkezni, mert vastagabb, erősebb az európai hajnál. Mivel az indiaiak haja fekete, vagy sötétbarna, ezért a világos hajakat nem ajánlott szőkíteni, vagy festeni, mert már eleve világosított, inkább rendeljünk a vendég hajához/kívánságához hasonló színű hajat. 

Nektek milyen tapasztalatotok van ezzel kapcsolatban? Ha még nincs, akkor kipróbálnátok?




3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kevdes Betty, ennél a ragasztásos technikánál milyen oldószert használnak? Roncsolja a hajat? KöszönöM!

Unknown írta...

Kedves Betty!
Érdekelne hol csinálnak ilyen hajat!köszönöm válaszod!:)

Unknown írta...

Kedves Betty. Érdekelne, hogy foglalkozik-e még az ilyen haj felrakással?