2014. november 13., csütörtök

10+1 érdekesség a hajról

A haj mindenki életében fontos szépészeti szempont. Akár vak, akár süket, akár hajas, akár kopasz, mindenkit foglalkoztat, ha van, vagy ha nincs. Most egy kisebb csokorba szedtem azokat az érdekességeket, amiket én különlegesnek tartok a hajban.


  1. A haj rendkívül gyorsan nő, mivel 0,35 mm-t tud nőni naponta, persze hajtól, kórtól ápoltságtól és minőségtől függően. Ha egy átlagos hajmennyiségű ember haján összegeznénk ezt, akkor 12,7 km-t nő naponta! Általános tény, hogy nyáron, alvás közben nő a leggyorsabban a haj.
  2. 1 m hajszál fajsúlya 30%-al nagyobb, mint a víznek, bár annál jóval könnyebb.
  3. A haj erősebb, mint az alumínium, ugyanis egy átlagos gyerekhajszál 100-150 g-ot is elbír!
  4. A kopaszság csak a haj 50%-ának elvesztésénél tűnik fel, mert annyira sűrű a haj. A szőkéknek kb 140.000 db hajszáluk van, a barnáknak olyan 100-120.000 adatik, de a vörösöknek csak 80-90.000 egyszerre. Ez 120 hajszál egy négyzetcentiméteren.
  5. A haj olyan ellenálló, hogy még 10.000 éves sírokból is épen kerül elő.
  6. A haj olyan rugalmas, hogy közel 70%-os nyújtás után szakad el, de 30%-os nyújtás után képes visszaugrani sértetlenül a hosszára, de csak nedves állapotban.
  7. Az ókori Rómában és Egyiptomban a kasztrált férfiak nem kopaszodtak. A tudósok a mai napig is ezt tartják döntőbizonyítéknak, hogy a hajnövés hormonális. 
  8. A sötétebb hajban több a széntartalom, mint egy világosabb hajban. A hajszál aranyat is tartalmaz, és még 14 másik elemet.
  9. A haj kiszívja az olajt a vízből, akárcsak egy természetes szivacs. Az öko-tudatos csoportok éppen ezért emberi hajat is szoktak használni az olajömlések hatásainak a mérséklésére.
  10. A haj/szőr növekedés fázisa – genetikai adottságoktól függően – 2-6 év. Egy időben a haj/szőr mintegy 90 százaléka van növekedési fázisban. A szőrök esetében ez az idő sokkal rövidebb, mint a haj esetében.
+1. A kemoterápia következtében azért hullik ki a haj, mert éppen azokat a gyorsan szaporodó sejteket próbálja kiiktatni, és pont ilyenek a hajtüsző sejtjei is. A kemoterápia után a haj/szőr visszanő(het), de gyakran a korábbitól eltérő színű lesz. A haj minden, a vérben valaha is előfordult anyagról hordoz információt, beleértve az orvosságokat, a drogokat, az ásványi anyagokat és a vitaminokat.

Nincsenek megjegyzések: