2014. november 3., hétfő

Póthajjal aludni

Az alvás elengedhetetlen regenerálódási folyamat. Mégis sok mindentől függ a milyensége. Van, aki alva jár, vagy éppen horkol. Aki elalvás előtt megiszik egy pohár vizet, annak nem kell öregkorára aggódnia a vérkeringése miatt, viszont éjszaka akár többször is ki kell mennie a mosdóba. De a háziállatok is gyakran zavarhatják az alvásunkat, akár sajátról, akár a szomszédéról van szó. De amire kevés póthajas nő gondol mielőtt felrakatná a hajat, hogy bizony a póthajjal is tudni kell aludni! Igyekszem megosztani a személyes tapasztalataimat ezen a téren. Remélem, hogy sikerül is felkészítenem a lelkes elsőpóthajasokat az éjszakai megpróbáltatásokra.

Afro fonás
Annyira gyönyörű, ahogy a vékony tincsek lengedeznek apró fonatokban az ember feje körül! Imádom látni, csinálni, megfogni, hordani! Kellemes érzés, ahogy szorosan fogja mini kis tincsekben a saját hajunkat a műhajjal pótolt fonat. Olyan, mintha a hajunkat a hajtöveinktől éreznénk, hisz plusz súly húzza! Mindenre csiklandós a fejbőrünk, mert érzékennyé válik a szorosan húzott fonat alatt. Könnyű kezelni, mert nyáron elég csak megmosni, nem kell szárítani, majd kicsöpög magától...
Viszont az alvás nem egyszerű! Egyszerre nyomja a sok fonat a fejet, fület. Belemélyed az ember arcába, bőrébe. Az első héten még jó szoros a fonat, így a töve extra terhelést kap: nem elég, hogy többször annyi súly van rajta hirtelen, mint amit eddig megszokott, de még a töve is meg van húzva, amitől sokaknak bepirosodik a fejbőre alatta. És az a kellemetlen érzés, amikor arra kel az ember, hogy ráfeküdt a hajára, és meghúzott egy tincset! Sokan csak legyintenek, hogy "majd megszokod". De akkor is idő, míg megszokod! Másképp nem tudsz aludni, csak hason, és az orcádon, mert ha már az érzékeny fejbőrödet kell megnyomni a fejed súlyával a párnán, akkor kínok közt veri ki a szemedből az álmot! De ez csak az első egy hét keserve. Mivel egy afrofonott hajat akár 2-3 hónapig is hordhatsz, ezért az első egy hétre nem is fogsz emlékezni... ameddig újra nem rakják a hajat. Egyet tudok tanácsolni, ha nem túl érzékeny a fejbőr: kösd fel a fejed búbjára éjszakára, mert akkor legalább nem fekszel rá! Egyéb ötletem nincs, mert ráfeküdni a tövekre még így is fájdalmas lesz... Jöhetnek a tanácsok!


Ragasztott haj
Ezzel a póthajas technikával a legkönnyebb az alvás. Nem húzza a hajad tövét, nincs fejbőr irritáció. Annyira laposak a szilikoncsíkok, hogy olyan, mintha nem is lenne póthajad. De mivel a ragasztótechnika hordási ideje "sérülékeny", ezért fel kell készülni, hogy jobban, hamarabb elenged a ragasztó, mint a többi technikánál. Ezek maximális hordási ideje 2 hónap, legalábbis nekem még nem sikerült ennél tovább hordanom, és ezt is úgy, hogy folyton ellenőriznem kellett a ragasztót, hogy mikor enged el.
Pont ezért az alvás kényelmes benne. Az ébredés a horror! Sajnos ébredhetsz a legszebb álmodból éppen arra, hogy a párnádon egy kilazult tincsed éppen végképp feladta a harcot, így rohanás van a tükörhöz, hogy megnézd, mennyire súlyos a hajad sérülése, mennyire látható a hiba... persze a kihullott tinccsel a kezedben.


Mikrógyűrűs haj
Azok a kicsi lapocskák! A fémérzékenységem miatt nem próbálhattam ki, de hallottam beszámolókat róla. Itt is játszik, hogy kényelmetlen és fájdalmas, ha ráfekszel éjszaka. Ide kérném a hozzászólásokat azoktól, akiknek van/volt már!


Hőillesztéses ÉS ultrahangos haj
Apró rizsszemek emlékeztetnek arra, hogy neked póthajad van. Mennyei érzés. A fejtövedtől olyan egy centiméterre szinte észre sem veszed, hogy történt valami a fejeden. Napközben nincs az a húzó érzés, de mivel apró tincsekre van összefogva a hajad, ezért érzed, hogy mindenre kellemesen csiklandós a fejbőröd. Nappal nem érzed, hogy a hajadnak a súlyuk többszörösét kell cipelniük, hisz hasonló arányban helyezték fel a póthajat a sajátodhoz. 
Éjszaka viszont ráfekszel azokra az észrevehetetlen kis rizsszemekre és jobban átértékeled Borsószem Kisasszonyt, és a finnyásságát. Ugyanis ha nem is húzza a fejbőrödet a póthaj, mint az afrofonásnál, de azok a kis bogyók bizony belenyomódnak a fejbőrödbe! Tényleg nem lehet azt mondani, hogy a fodrászok szorosan helyeznék fel a tincseket, és túl közel van a fejbőrödhöz. Éjszaka ráfeküdni viszont akkor is olyan érzés, mintha egész nap lófarokban lett volna összekötve a hajad, és éjszakára sem engednéd le a hajgumit. A haj ugyanis "elfekszi magát" a bogyó alatt, hiába nem szoros. Arcon alvást ajánlom, illetve éjszakáról-éjszakára kell a hajat és a fejbőrt hozzászoktatni, hogy rajta alszol.
A fésülködés is embert próbáló, hisz nem mindegy, hogy milyen hajkefével fésülöd, méghozzá úgy, hogy alig érj a tövéhez, de éjszaka úgy összekuszálódhat a hajad, hogy csak na! Persze a kusza hajzatot reggel kell rendbe tenni, legalábbis nekem ez a tapasztalatom vele.


Parketta fonás
Hasonlóan az afro fonáshoz, itt is feszesen kell fonni a hajat. Viszont itt az okoz éjszaka problémát, ha már túlságosan régóta van befonva. Az első napok még nagyon kellemesek, nem gond, ha ráfekszel a befont részre, hisz nem nyom, csak kicsit szoros, de nem zavaróan. Ellenben, amikor elkezd lenőni, olyan két hét után! Akkor aztán már kényelmetlen! És még az apró hajszálak miatt ápolatlannak is tűnik, tehát éppen ideje, hogy újra fonják!


Varrott haj
Valahol kényelmesebb varrott hajjal aludni, mint a többivel, valahol viszont ugyanazokkal a kényelmetlenségekkel kell szembesülni éjszaka. A varrás mentén nyomhatja a fejbőrt a fonás és a varrat ráfekvéskor, viszont elviselhető, akár még enyhén be is lehet aludni tőle. Én rossz alvó vagyok ilyen szempontból. Nem tudok úgy aludni, ha egy feszesen fonott hajra kell ráfeküdnöm, amire még egy sor feltresszelt hajat is félbehajtottak, hogy bumszlibb legyen, mert az már nekem sok(k). De mindenki maga döntheti el, hogy neki belefér-e, vagy sem. Itt is javaslom az arcon alvást annak, aki megteheti.


Amennyiben valamit kifelejtettem akár póthajtípust, akár éjszakai kínokat, akár megoldásokat, akkor megjegyzésben várom a kiegészítéseket! Remélem, hogy ezekkel az éjszakai problémákkal én vagyok csak egyedül, de a visszajelzésekből tudom, hogy ez nem így van.

Nincsenek megjegyzések: