2014. november 22., szombat

Hajfestékek II. rész

Eddig számos bejegyzésemben tárgyaltam a festékekkel kapcsolatban: szőkítés, szőkítők: mit-hogyan-mivel-meddig, miért kopik a szín a hajból..., mixtonok, festékek. De ezeken kívül sokszor érintettem a témát. Mégis annyira nagy dologról van szó, hogy még mindig nincs vége! 

A hajfestékek legfőbb jellemzője, hogy alkalmasak és képesek a haj színének megváltoztatására. Ezt már az ókori Egyiptomban is felfedezték és alkalmazták. Persze az úttörők ebben a németek voltak az 1800-as évek vége felé. 

A különböző trendek miatt kialakultak a hajfestékek nagy csoportjai. Régen még nem ismerték a mai oxidációs festékeket az emberek, de mégis meg kellett oldaniuk a haj színének megváltoztatását, hol szőkítését, hol sötétítését. 


Biokozmetikumok, növényi hajfestékek

Közös ismertetőjük, hogy a hajat, bőrt, körmöket kímélik, sőt ápolják. Valamennyi növényi hajfesték tartósabb eredményt nyújt a színezőknél, de az ősz hajat ugyanúgy nem fedi 100%-osan. Világosító képességük elenyésző. A haj felszínén és a rostkéregben megtapadnak, elfednek, de kémiailag nem kötődnek a hajban, ezért könnyű eltávolítani.
Ilyen festékek:

  • Henna - mely vörösre fest. Sok növényi színező fut Henna márkanév alatt, de ezek nem hennából állnak, ha más színt adnak.
  • Indigó - a feketét produkálja, mivel a hajban a fekete színt 100%-ig a kék biztosítja.
  • Zöld dió burok - barnára festi a hajat, és minden mást is, ami közben hozzáér.
  • Kamilla - enyhe szőkítést ad, és sárgára szívja a hajat.
Melegvizes pépet vagy erős teát viszünk fel belőlük a hajra. Többnyire a hatóidő, ha meleg dunsztban vannak, akkor 50-60 perc, de a kamilla esetében a teljes száradás a hatóidő. Olyannyira a teljes száradás, hogy amikor még nyers tapintású a haj, de meg vagyunk győződve róla, hogy már száraznak érezzük, akkor még el kell telnie hajhosszúságtól függően akár egy órának is, hogy teljesen száraz legyen a hajunk, és mindezt hajszárító használata nélkül!

Fémsós festékek

Fémsók vizes oldatai, amelyből a hajban lévő kénvegyületek vagy a hozzáadott reagens hatására kicsapódnak a fémek, ezáltal színeződik a haj. Általában a hajat sötét színűre festik. Oxidálószert tartalmazó anyagok hatására a fémsós festékkel kezelt hajak könnyen letörnek. Fémsós festék szokott lenni az olcsóbb házitrutymós (pl DM-es, Rossmannos) festékekben, amit a boltokban is meg lehet venni, még ha nem is az összesben. Tulajdonképpen a ruhaipar szokott fémsós festékes eljárással színezni. Idős korban a kék ruhafesték nagyon fel tudja dobni a teljesen ősz hajat. Ennek ellenére a fémsós festékek károsító hatását már az ókori rómaiak is ismerték, feljegyzések is vannak róla Plinius és Ovidius leveleiben. Ezért veszélyes házitrutymóval festeni a hajat, majd fodrászt megkérni, hogy javítsa az elrontott színt. Könnyen a vendég pénztárcája, haja, fejbőre bánja...

Oxidációs festékek

Kémiai reakció útján fejtik ki hatásukat, így tartós színt biztosítanak hosszú időre. Nem lemoshatóak, mivel kémiai kötésben állnak a hajjal, viszont pont ezért a haj természetes fényét megőrzik, de csak a természetes pigmenteket világosítják. Az anyag áthatol a kutikulán, a kéregállományban rakódik le a kitt és rostok között, majd a folyamat befejezésekor a kutikula lezárja az anyagáramlást, így a festék nem mosódik ki a hajból. A festés utáni színt több tényező határozza meg, mivel átalakulás történt és nem elfedés, mint a növényi színezőknél, ezért a végleges színt befolyásolják a haj eredeti pigmentjei és a bevitt festékanyagok.
Összetételük:
  • Festékképzők - intermedierek. Nincs jellemző színük, nem festőképes anyagok.
  • Oxidálószer - az intermediereket festőképessé varázsolja. Parafenilén és paratoluilén-diamint tartalmaz, ami erős allergia keltő anyag. A festékképző és az oxidálószer együtt a festőképességet, a fedést és a színmélységet befolyásolják.
  • Festékmódosító anyagok - elősegítik a kívánt szín előállítását.
  • Lúgosító anyagok - duzzasztják a hajat és ezzel elősegítik a behatolást a hajba. Általában pH 10-11 között vannak, ami nagyjából megegyezik a dauer lúgosságával.
  • Nedvesítőszerek - ezek is elősegítik az oldat behatolását a hajba, mert a haj legkülső rétegén lévő hidrogén kötéseket bontják. Legtöbbször az oxidálószer már tartalmazza sima víz formájában.
  • Vivőanyagok - emulziók, vagyis olaj és víz keveredései, nem ritkán gél formában.
  • Ápoló anyagok - rendszerint emulziók. A hajszálak védelmét szolgálják, valamint a zsírszerű anyagok pótlását hivatottak megoldani.
  • Egyéb anyagok - védenek a felesleges oxidációtól, mint a hatóidő szabályozás, vagy emulgeálnak, így a víz és az olaj könnyebben elegyedik egymással, esetleg illatosíthatnak.

Nincsenek megjegyzések: