2014. november 30., vasárnap

Szalagavatós hajak

Már írtam ebben a témában, de szinte csak érintettem a szalagavatót. Most szeretnék egy kicsit többet adni ebből. Szalagavatós hajaknál nem csak az számít, hogy tartós legyen, meg csillogjon és feltűnő legyen, hanem az is számít, hogy összhangban legyen az egész estével. Gondolok itt például a fellépő ruhá(k)ra, vagy a szalagavató utáni buliruhára. Persze ez a férfiakat annyira nem érinti, mint minket nőket, hisz ők vagy megfésülködnek, vagy levágatják a hajukat, vagy egyszerűen csak a fél tubus zselét rálocsolják, és meg van oldva... De egy nőnek ennyi nem elég, és sajnos nem is lehet elég. 
Tudom, hogy engem azért jó olvasni, mert a hajak elkészítését pontról-pontra leírom, de most nem ez fog történni. Most inkább csak egy kis útmutatást szeretnék adni, hogy mit-mivel-mikor lehet hordani. Egy habos ruhához nem illik az egyenes haj, mint ahogy egy A vonalú nagyabroncsos estélyihez sem megy az afro. De akkor nézzük, hogy mik illenek össze!

Szalagavatós/esküvői ruha
Van az A vonalú ruha szabás, amihez a letisztult hajköltemény illik. Egy szolid konty, alig pár kilógó hullámos tinccsel már olykor lehet, hogy sok, kivéve, ha a ruhában is vannak hullámok. Egy félig feltűzött, göndör haj már sok lenne hozzá, persze akkor nem, ha nincsen pántja a ruhának. Minél nyitottabb a ruha felső része, annál több haj mehet a nyakba és a dekoltázsba. Ennek a fordítottja is igaz: minél zártabb egy ruha, annál szorosabb és magasabb kontyra van szükség. Mivel ez a ruha nem emeli ki a csípőt, ezért a haj sem lehet szerteágazó. (Balról a harmadik a képen.)
A csípőtől, vagy még inkább térdtől bővülő ruhatípus engedi a legnagyobb hajköltemény szabadságot, de csak addig a pontig, ami még harmonizál a ruhával. Egy agyon fodrozott ruhához nem való lapos haj, még akkor sem, ha rövid hajról beszélünk! Itt belefér, ha az egyik oldalt fonott a másik oldalt szabadon göndörödő a haj, és akár az extrém színek is módjával nagyon hatásosak lehetnek. (Jobbról a második a képen.)
Empire fazonú ruhához jobban illik a természetes hajviselet, esetleg egy laza fonással fel lehet dobni. Ha nem fehérben, hanem feketében akarjuk ezt a fajta ruhaszabást elképzelni, akkor a gótika stílus fog eszünkbe jutni és az olykor vámpírimádó furi gót-rock csajok. Fehérben ugyanakkor nagyon kifejező és egyszerűen lenyűgözően nőies lehet a ruha, pláne, ha egy laza hullámos szabadon hagyott hajat viselünk hozzá. (Jobb szélső a képen.)
A bécsi báli ruha típushoz mehetnek a göndör loknik, akár szabadon, akár feltűzve, vagy kontyba fogva, persze itt is irányadó lehet, hogy mekkora dekoltázst enged a ruha. (Bal szélső a képen.)
Jó lábú lányoknak, akik be merik vállalni a szalagavatóra a mini koktélruhát, azoknak mehetnek trendibb, hétköznapibb hajak is, például egy jól irányzott vágású hajhoz hozzá sem kell nyúlni, de mindenképpen előnyösebb ehhez a ruhához a félhosszú, rövid haj, vagy egy modern, letisztult konty. (Jobbról a harmadik a képen.)
Aszimmetrikus ruhához egy aszimmetrikus haj való, lehetőleg úgy, hogy egyensúlyba kerüljön egészében nézve a test. (Középső lány a képen.)


Osztálytánc és after party ruha
Itt bármi megtörténhet, az utcai farmer-polótól egészen a csárdásig, ezért ezt a részt nem vállalom részletezésre. Egy tanács: mindenképpen olyan haj legyen, ami bírni fogja az ugra-bugrálást, vagy a vadabb táncokat.

Vegyünk néhány konty típust is, hogy ne csak a ruhához találjunk hajat, hanem akár fordítva is.
Extrém fonott
Ajánlatos olyan lányoknak, akik merik viselni a komolyabb kontyokat, de mégis egy kis extravaganciát akarnak kölcsönözni a hajuknak.


Hercegnős
Fiatalos, de mégis előkelő. Finom úri hölgy frizura, és anno az első bálozók úgynevezett "nagylány frizurája" volt. Persze fonatokkal és tupírral lehet fokozni. A göndörítés és a loknik elengedhetetlenek! Ez a típus kifejezetten a báli fehér ruhához illik, hisz több évszázadon keresztül jelentette a ruhához a megfelelő hajviseletet.


Feltűzött, díszített
Egy gyönyörű hajtű. Egy csillogó csat. És mire eljutunk a fodrászig, addigra mindenből van már egy rakattal. Jött már hozzám szalagavatós lányzó, hogy az összes csatját és tűjét építsem bele a hajába. Persze első kérdésem az volt, hogy milyen lesz a ruha? Megnyugodhattam, mert a ruhát is rengeteg dísz, hímzés és gyöngy díszítette és az összhatás nagyon igényesre és fényűzőre sikeredett.


Extra hosszú hajnál
Aki szeretné felfogni, de mégsem, de dísszel, de mégsem, annak az első képen lévő hajat ajánlom. Egy A vonalú ruhához tökéletes hajköltemény lenne, de sérülékeny, éppen ezért többszöri öltözködést nehezen visel a haj.
Szoros konty van a második képen. Felül zárt ruhához megfelelő, valamint egyszerű szabású ruhához, amivel az eleganciát lehet fokozni.
A harmadik képen, ami a felső sor jobb szélső képe, szintén olyan ruhához ajánlom, aminek pántja, vagy ujja van.
A bal alsó képen lévő hajat nehéz megtartani ebben a formájában, így olyanoknak ajánlom, akik a keringő tánc után hazamennek és hagyják a bulizást.
Az alsó balról a második haj szintén hasonló cipőben jár, mint bal szomszédja, mert nem tartós, bár szép viselet. Egy bécsi báli ruhához kifejezetten menne, és még a díszek is elférnek benne. Azonban a féktelen bulizást és átöltözést már hisztisen viselné.
A jobbról második alsó sor közepén viszont egyszerű, elegáns, amolyan üzleties megjelenésű. Éppen ezért olyan ruhához ajánlom, ami hasonlóképpen ezt a benyomást hivatott erősíteni. Egy sellő fazonú ruhához nagyszerűen mutatna.
És végül a jobb alsó sarokban lévő haj, ami csak a színe miatt hasonlít annyira a Trónok Harca királynőjének a hajához, az igazán egyedi és bevállalós csajoknak áll jól, akik merik vállukra lógatni a hajukat és még a pántokat sem viselik el a vállukon, nyakuk körül. Egy empire stílusú szetthez remekül menne.


Nincsenek megjegyzések: