2014. november 18., kedd

KorpaVan, akinél pár napja jelentkezett. Van, akinél pár napig tart. Kicsit többen vannak azok, akik már hetek óta szenvednek tőle. Még többen, akik viszont évek óta hullatják a korpájukat.

A korpa tulajdonképpen a gyorsan szarusodó, vagyis gyorsan hámló és újratermelődő fejbőr miatt alakul ki. Persze nincs összefüggés abban, hogy ha valakinek a fejbőre gyorsan szarusodik, akkor ez igaz lesz a körmére és a hajára is. A bőr egy élő organizmus, a köröm és a haj viszont már nem teljesen. Ezt a legjobban úgy lehet elképzelni, hogy a haj és köröm a fa, bokor és fű, míg a bőr maga a föld. Egyenes arány emiatt nincs a bőr és a haj között, de összefüggés van: miszerint ha jó a talaj, gyorsabban nő a fa, tehát jó bőrön gyorsabban nő a haj. Bár ez az állítás tartalmaz pontatlanságokat, de remélem, hogy érthető voltam.


A korpa oka lehet manapság legritkábban a genetikai hajlam. Ilyen ugyanis igazából nincs. De erre fogják, ha valaki rosszul tanul meg hajat mosni, vagy érzékenyebb a fejbőre az átlagnál. Viszont korpásodásra nincs genetikai hajlam! Itt el kell különíteni a korpát és a hámlást! A hámlás ugyanis nem korpa, de a korpa a bőr hámlása. A korpa már egy olyan hámlásforma, ami valami belső, vagy külső rendellenességre vezethető vissza, míg a hámlás egy rendszeres folyamat. Vagyis a korpa a hámlás elváltozott formája.


A külsőleges bakteriális fertőzés csak azoknál jöhet szóba, akik 4 napnál ritkábban mosnak hajat, és nem tisztítják a hajeszközeiket. Ehhez tudom tanácsolni, hogy azok keressenek fel egy fodrászcikk boltot, ismertebb nevén fodrászkellékest, és ott vegyenek olyan 1500-4500 Forint között eszközfertőtlenítőt. Pár fújás belőle az eszközre, legyen az hajkefe, vagy hajgumi, pár perc várakozási, úgymond hatóidő és csak le/ki kell mosni az eszközt, és kész!


Ha a bakteriális fertőzés a szervezetben található, mint a gomba, akkor azon csak szakember, nem ritkán orvos tud segíteni, de minimum a patikus! Annak megállapításához, hogy belső, vagy külső fertőzésről van szó szakember szükséges, de nem ritkán még a szakember sem elég felkészült egyes fertőzés fajták beazonosításához. Ebben az esetben hajgyógyász, bőrgyógyász, orvos segítségére van szükség mindenképp!


A korpa manapság leggyakoribb oka a fent elsorolt esetekkel szemben egyszerűen a túlérzékenység! Főleg a fizikai hatásokra, mint a hideg, vagy egy új sampon. De még ezeken belül is a sampon a ludas a gondok többségében. A mai samponokat ugyanis glicerinnel, gliceriddel, és a glicerin egyéb változataival egészítik ki. Ez szabályozza ugyanis, hogy egy sampon mennyire kösse meg a vizet. Kis mennyiségben, 10%-os oldatsűrűség alatt a glicerin a hajhoz kapcsolódik és a hajban kezdi megkötni a vizet, ezáltal a haj hidratáltabb lesz, fel tud töltődni, és fényessé, rugalmassá válik. 10%-os oldatsűrűség felett viszont nem kapcsolódik a hajhoz, hanem a haj mellett a környezetéből vonja magához a vizet, így a hajból és fejbőrből is kiszívva a nedvességet. A legtöbb bolti sampongyártó elköveti azt a hibát, hogy ezt az olcsó terméket nagyobb mennyiségben löttyinti a samponba. Ez nekünk fel sem tűnik, mert hajmosás után első, második használat után még jól is esik, hogy hajunk szárazabb tapintású, mint lenni szokott, ezáltal tévesen a tiszta érzést érezzük. De többszöri használat után a haj és a fejbőr elkezd kiszáradni, és ez bizony korpához vezethet. Rosszabb esetben a fejbőr túlzott zsírosodással próbálja megóvni magát a kiszáradástól, és csak aztán jön a korpa, ami így már zsíros seborrea néven lesz ismerős a bőrgyógyásznak. Ennek kezelése többnyire szakember feladata. Tipikusan egyébként a 2in1 samponok szoktak ezzel a trükkel élni, hogy eladhatóbbakká váljanak. Ilyen a Head&Shoulders, a Panten ProV, és a Garnier termékcsalád minden samponja és 2in1 terméke is, élen a Fructis-zal. De a zsíros hajra való samponokkal is vigyázni kell, pont ezen okból: elsőre jónak tűnik, de több kárt okoz, mint amennyit nem old meg!


Én leginkább a Schwarzkopf termékeket ajánlom, de azon belül is a GlissKurt, mert abban még nem csalódtam. Ezen kívül a Herbar, Wella és L'Oreál termékek is egészen jók, de én nem szeretem hosszú távon az illatukat. A professzionális termékeket is tudom ajánlani, de magas áruk miatt ijesztőek lehetnek elsőre, viszont ne felejtsük el, hogy ezeket minden esetben hígítani érdemes, olykor kötelező is, mint a Wellánál!
Ha már a márkát kiválasztottad, és ezzel a pénztárcád is egyetért veled, akkor olyan sampont érdemes nézni, ami festetlen hajnál a normál hajtípusra való, festettnél a festett/igénybe vett hajtípusra való. Ennyi, más alternatívát nem érdemes, mert a többi csak marketing, duma, szemfényvesztés. Legalábbis a boltoknál. A professzionális termékeknél ilyen varázslatot a cégek nem használhatnak, mert akkor a fodrászok egyszerűen nem fogják használni a termékeiket, és még híre is megy, hogy rossz sampont forgalmaz. Ezt nem kockáztathatják a cégek, ezért ezekben a termékekben jobban meg lehet bízni.


"De mi van akkor, ha mégis korpásodom, holott a samponom jó, nincs fertőzésem, se belső, se külső?"
Akkor bizony allergiára lehet gyanakodni, vagy valami immunreakcióra. Ilyen, ha valakinek póthaja van, és a cérnára, a keratingumira, a fémre, a ragasztóra, vagy a saját kihullott, de a tőhöz rögzített hajára allergiás, érzékeny. Póthaj esetében búcsút kell mondani a fürtöknek, fonatoknak, és valami más módszerrel próbálkozni. Vagy bejön, vagy nem. De kenegetésekkel és egyéb kúrákkal, lassítható, enyhíthető az allergiás reakció a fejbőrön, viszont az igazi megszüntetést a probléma megszüntetése jelenti: a póthajnak mennie kell. 

A(z) IMG_1993.JPG megjelenítése

Minden egyéb esetben orvos! Nem tudom eléggé kihangsúlyozni, hogy ORVOSI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉG! A diagnózist is egy orvos könnyebben fel tudja állítani, és még rá gyógymódot is gyorsabban, könnyebben, pontosabban tud nyújtani. Persze itt a legnehezebb jó orvost találni... Ti kit ajánlotok?

Nincsenek megjegyzések: