2014. november 18., kedd

Korpa



Van, akinél pár napja jelentkezett. Van, akinél pár napig tart. Kicsit többen vannak azok, akik már hetek óta szenvednek tőle. Még többen, akik viszont évek óta hullatják a korpájukat.

A korpa tulajdonképpen a gyorsan szarusodó, vagyis gyorsan hámló és újratermelődő fejbőr miatt alakul ki. Persze nincs összefüggés abban, hogy ha valakinek a fejbőre gyorsan szarusodik, akkor ez igaz lesz a körmére és a hajára is. A bőr egy élő organizmus, a köröm és a haj viszont már nem teljesen. Ezt a legjobban úgy lehet elképzelni, hogy a haj és köröm a fa, bokor és fű, míg a bőr maga a föld. Egyenes arány emiatt nincs a bőr és a haj között, de összefüggés van: miszerint ha jó a talaj, gyorsabban nő a fa, tehát jó bőrön gyorsabban nő a haj. Bár ez az állítás tartalmaz pontatlanságokat, de remélem, hogy érthető voltam.


A korpa oka lehet manapság legritkábban a genetikai hajlam. Ilyen ugyanis igazából nincs. De erre fogják, ha valaki rosszul tanul meg hajat mosni, vagy érzékenyebb a fejbőre az átlagnál. Viszont korpásodásra nincs genetikai hajlam! Itt el kell különíteni a korpát és a hámlást! A hámlás ugyanis nem korpa, de a korpa a bőr hámlása. A korpa már egy olyan hámlásforma, ami valami belső, vagy külső rendellenességre vezethető vissza, míg a hámlás egy rendszeres folyamat. Vagyis a korpa a hámlás elváltozott formája.


A külsőleges bakteriális fertőzés csak azoknál jöhet szóba, akik 4 napnál ritkábban mosnak hajat, és nem tisztítják a hajeszközeiket. Ehhez tudom tanácsolni, hogy azok keressenek fel egy fodrászcikk boltot, ismertebb nevén fodrászkellékest, és ott vegyenek olyan 1500-4500 Forint között eszközfertőtlenítőt. Pár fújás belőle az eszközre, legyen az hajkefe, vagy hajgumi, pár perc várakozási, úgymond hatóidő és csak le/ki kell mosni az eszközt, és kész!


Ha a bakteriális fertőzés a szervezetben található, mint a gomba, akkor azon csak szakember, nem ritkán orvos tud segíteni, de minimum a patikus! Annak megállapításához, hogy belső, vagy külső fertőzésről van szó szakember szükséges, de nem ritkán még a szakember sem elég felkészült egyes fertőzés fajták beazonosításához. Ebben az esetben hajgyógyász, bőrgyógyász, orvos segítségére van szükség mindenképp!


A korpa manapság leggyakoribb oka a fent elsorolt esetekkel szemben egyszerűen a túlérzékenység! Főleg a fizikai hatásokra, mint a hideg, vagy egy új sampon. De még ezeken belül is a sampon a ludas a gondok többségében. A mai samponokat ugyanis glicerinnel, gliceriddel, és a glicerin egyéb változataival egészítik ki. Ez szabályozza ugyanis, hogy egy sampon mennyire kösse meg a vizet. Kis mennyiségben, 10%-os oldatsűrűség alatt a glicerin a hajhoz kapcsolódik és a hajban kezdi megkötni a vizet, ezáltal a haj hidratáltabb lesz, fel tud töltődni, és fényessé, rugalmassá válik. 10%-os oldatsűrűség felett viszont nem kapcsolódik a hajhoz, hanem a haj mellett a környezetéből vonja magához a vizet, így a hajból és fejbőrből is kiszívva a nedvességet. A legtöbb bolti sampongyártó elköveti azt a hibát, hogy ezt az olcsó terméket nagyobb mennyiségben löttyinti a samponba. Ez nekünk fel sem tűnik, mert hajmosás után első, második használat után még jól is esik, hogy hajunk szárazabb tapintású, mint lenni szokott, ezáltal tévesen a tiszta érzést érezzük. De többszöri használat után a haj és a fejbőr elkezd kiszáradni, és ez bizony korpához vezethet. Rosszabb esetben a fejbőr túlzott zsírosodással próbálja megóvni magát a kiszáradástól, és csak aztán jön a korpa, ami így már zsíros seborrea néven lesz ismerős a bőrgyógyásznak. Ennek kezelése többnyire szakember feladata. Tipikusan egyébként a 2in1 samponok szoktak ezzel a trükkel élni, hogy eladhatóbbakká váljanak. Ilyen a Head&Shoulders, a Panten ProV, és a Garnier termékcsalád minden samponja és 2in1 terméke is, élen a Fructis-zal. De a zsíros hajra való samponokkal is vigyázni kell, pont ezen okból: elsőre jónak tűnik, de több kárt okoz, mint amennyit nem old meg!


Én leginkább a Schwarzkopf termékeket ajánlom, de azon belül is a GlissKurt, mert abban még nem csalódtam. Ezen kívül a Herbar, Wella és L'Oreál termékek is egészen jók, de én nem szeretem hosszú távon az illatukat. A professzionális termékeket is tudom ajánlani, de magas áruk miatt ijesztőek lehetnek elsőre, viszont ne felejtsük el, hogy ezeket minden esetben hígítani érdemes, olykor kötelező is, mint a Wellánál!
Ha már a márkát kiválasztottad, és ezzel a pénztárcád is egyetért veled, akkor olyan sampont érdemes nézni, ami festetlen hajnál a normál hajtípusra való, festettnél a festett/igénybe vett hajtípusra való. Ennyi, más alternatívát nem érdemes, mert a többi csak marketing, duma, szemfényvesztés. Legalábbis a boltoknál. A professzionális termékeknél ilyen varázslatot a cégek nem használhatnak, mert akkor a fodrászok egyszerűen nem fogják használni a termékeiket, és még híre is megy, hogy rossz sampont forgalmaz. Ezt nem kockáztathatják a cégek, ezért ezekben a termékekben jobban meg lehet bízni.


"De mi van akkor, ha mégis korpásodom, holott a samponom jó, nincs fertőzésem, se belső, se külső?"
Akkor bizony allergiára lehet gyanakodni, vagy valami immunreakcióra. Ilyen, ha valakinek póthaja van, és a cérnára, a keratingumira, a fémre, a ragasztóra, vagy a saját kihullott, de a tőhöz rögzített hajára allergiás, érzékeny. Póthaj esetében búcsút kell mondani a fürtöknek, fonatoknak, és valami más módszerrel próbálkozni. Vagy bejön, vagy nem. De kenegetésekkel és egyéb kúrákkal, lassítható, enyhíthető az allergiás reakció a fejbőrön, viszont az igazi megszüntetést a probléma megszüntetése jelenti: a póthajnak mennie kell. 

A(z) IMG_1993.JPG megjelenítése

Minden egyéb esetben orvos! Nem tudom eléggé kihangsúlyozni, hogy ORVOSI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉG! A diagnózist is egy orvos könnyebben fel tudja állítani, és még rá gyógymódot is gyorsabban, könnyebben, pontosabban tud nyújtani. Persze itt a legnehezebb jó orvost találni... Ti kit ajánlotok?

Nincsenek megjegyzések: