2014. november 8., szombat

Őszülés

Az őszülés egy természetes folyamat, ami hajdanán az aggkort jelképezte, ugyanakkor jellemzően 45-50 éves kor körül kezdődik, de lehet korai is. Nőknél előfordul a serdülőkor vége felé is az első ősz szál megjelenése, mintegy kísérve a lezárult hormonváltozást, férfiaknál előfordul már a serdülőkor elején is. Ismeretes trauma hatására megőszült haj is.


Miért is őszül hajunk?

A hajban a festékes pigmentet adó melanociták száma fokozatosan csökken. Kevesebb és kisebb szemcséjű pigmentek képződnek, amik mozaikszerűen és fokozatosan jelennek meg. Ilyenkor még egymás mellett található fehér, szürke valamint színes szálak is, ezt nevezzük "mákos" hajnak.


Mi történik ilyenkor?

A haj minősége drasztikusan megváltozik. Vagy nagyon vékonyak, vagy nagyon vastagok lesznek a szálak és rugalmatlanságuk feltűnő mértékben megnő. A velőállományban széles üregek keletkeznek, amelyben levegő van, a haj felszívóképessége is megváltozik.


Van ellenszer?

Ellenszer a kialakult ősz hajra nincs, de lassítható vitaminokkal a folyamat. Az őszülés csak hajfestéssel palástolható, de nem a megszokott módon! Ugyanis rugalmatlansága és levegőssége miatt nehezebben tud a festékszemcse megkötni, megkapaszkodni a hajban, ezért hosszabb ideig, gyakrabban kell végre hajtani a festést.

E-Vitamint tartalmazó élelmiszerek

Ez mindenkinél így van?

Igazából a sötét bőrű embereken az őszülés később következik be, mint a világos bőrűeken. Ellentmondásos megállapítás, jól tudom, mert a sötétbőrűek, afrikaiak biológiai érése sokkal hamarabb következik be, mint a mérsékelt égöv alatt élőknek. Ezért azt várhatnánk, hogy hamarabb jelentkezik már annál is inkább, mert élettartalmuk is rövidebb, mint ezen az éghajlaton, ugyanakkor ne a sötétebb bőr és haj a nap elleni védekezés egyik fegyvere.


Őszülés oka

A tényleges oka az őszülésnek, hogy a festéktermelő sejtek, amelyek a haj színét adják már nem termelnek, és fokozatosan fehéredik a haj. Az őszülés ellen nincs mit tenni, de a folyamat hatásosan késleltethető, lassítható, ugyanakkor a vitaminok körüli próbálkozások nem bizonyítottak 100%-osan. 


Idő előtti őszülés

Bizonyos betegségek esetén is korábban elkezdődhet az őszülés, amikor a haj festékanyagát termelő sejtek bénító hatás alatt állnak, mint egy fertőző betegség után, ilyen lehet extrém példaként a tífusz. Daganatos megbetegedések esetén is őszülésbe kezdhet a haj, illetve az említett trauma, sokkhatás, katasztrófa esetén is nagyon rövid idő alatt bekövetkezik. Aki látta az X-Men első részét, ott is Vadóc tincse így keletkezett, de azért ennyire gyorsan, mint a filmben, nem lesz senkinek sem ősz tincse. Fiatal korban a hormonok is eltéríthetik kissé a folyamatot, de bizonyított, hogy ehhez örökletes hajlam is szükséges.


Őszülés utáni élet

Hangsúlyozom, hogy palástolni az őszülést gyakoribb hajfestéssel lehet! A haj törékenysége a klimax kifejezett velejárója (nőknél és férfiaknál egyaránt). A haj ilyenkor a keresztmetszetében sérült, mely a világos és vékony hajaknál a gyakoribb. Ennek kialakulásában a helytelen vegyszeres munkák nagyon fontos tényezők. Megjegyzem, hogy vegyszeres munkák nem csak a fodrász székében ülve ér minket, hanem otthoni hajmosásunk közben is! A megfázás, sokszor helytelen hőfokon való hajszárítás és a nem megfelelő samponok, balzsamok is előidézhetik a haj törékenységét.


A hajvégek molyosodása is gyakori, de ez többnyire higiéniai okokra vezethető vissza. A legnagyobb gond az időskori őszüléssel a hajhullás, amit szaknyelvben egyes szakbarbárok effluviumnak is neveznek. A korai hajhullás akkor következik be, ha a hajat termelő hajszemölcs működése valamilyen belső- vagy külső ártalom miatt nem képes ellátni a feladatát. 
A kopaszodásról bővebben, majd egy későbbi bejegyzésben olvashattok!

Nincsenek megjegyzések: