2014. november 6., csütörtök

Hullámosítás vassal

Sokan áhítoznak hullámos hajról. Akár dúsítás, akár frizura készítés miatt, de a hullám mindig divat lesz. Persze mostanság az extra egyenes haj is dívik, de a hullámos haj mindig előkelőbb helyet fog elfoglalni. És szerintem így van ez jól. Beszéltem már az otthoni göndörítésről, amikor azzal göndörítünk, amink van, így nem kell óriási összegeket belefektetnünk hajunk hullámossá tételébe. Most viszont elmondom, hogy hogyan lehet ezt eszközökkel, illetve milyen fajta eszközökkel elérni.

Vashullámosítás

Így nevezzük azt, amikor hő és vas nyomó hatására formázunk hullámokat. A haj anyaga keratin, ami egyszerű vázfehérje, ami polipeptid láncból áll. Hő hatására a fehérjelánc térbeli helyzete megváltoztatható, bár az eredmény nem tartós. Ehhez a művelethez használhatunk hajsütővasakat. Általában az anyaga öntött vas, amely jól tartja a hőt és nyomó hatást gyakorol a hajra. Újabban kerámiából is próbálnak hajsütővasakat készíteni, de ezek megbízhatósága a hajvasalót leszámítva még nagyon bóvli. Régebben Bunsen-égővel melegítették a hajsütővasakat, de ma már elektromos hajsütővasakat használnak a szalonokban. Az elektromos sütővasak előnye, hogy a jobbak szabályozhatóak a tűzmelegítéses hajsütőkkel szemben, hátrányuk viszont pont ez. Én megbízhatóbbnak találom a melegítésest, mint az elektromosat, bár az elektromos sokkal kényelmesebb.

Hajsütővas fajták


  • vékony hajsütővas
  • Marcell-hullám készítésére használható vas
  • vastag hajsütővas
  • spirál hajsütővas
  • kreppező
  • kalamisz

Hajsütővassal végezhető csavarások, hullámok

  1. Lapos csavarás

    Tincsenként végezzük. Sima felületű, vízig tartó hullámot ad, nehezen nyúlik le. A haj becsavarásához 4-5 cm széles és 2 cm vastag tincseket (passzékat) használunk. A fésűvel leválasztott tincsek végét befogjuk a hajsütővasba úgy, hogy a negatív (ráhajló) szár van felül, és a hajat gyorsan felcsavarjuk a tő felé. Ha a tőtől való csavarásnál a hajtincset úgy fogjuk be a hajsütővasba, hogy a vége a fül felé eső oldalon marad, akkor befelé forduló tincset kapunk. Tőnél érdemes csipesszel rögzíteni, amíg kihűl a tincsünk.

  2. Spirálcsavarás

    A tőnél, vagy a tincs közepén fogjuk a vas szára közé a hajat, és a folyamatos forgatás mellett érünk, enyhén húzva a hajat, a haj végére. Loknis hajviseletet készíthetünk ezzel a technikával, de később egy konty vagy feltűzés alapja is lehet.

  3. Marcell-hullám

    Fodrász hallgatóknak ismerős lehet, de az átlag ember nincs tisztában vele, hogy ez mi. Igazából egy hullámforradalom eredménye. Feltalálója, egy Marcell nevű fura francia fodrász figura. A természetes hajhoz hasonló hullámokat akart létrehozni vashullámosítással. Először fésű nélkül, hajsütővassal és kézzel készítette a hullámsorokat, később már vizesen csak fésűvel alkotott. A vashullámosításnak ezen formáját ondolálásnak is nevezik, és az előző századfordulón volt hatalmas divatja. A hullámsor két részből áll: hullámhegyből, és hullámvölgyből, ami leginkább egy szinusz-görbéhez hasonlít, és egy "S" betűt ír le.

  4. Krepp hullám

    Ez már nem annyira gömbölyű hullámvonal, hanem sarkosított. A hullámhegyek és hullámvölgyek meredekek. Itt inkább egy "Z" betűt láthatunk a hajba sütve. A kreppezést a '80-as években kapták fel nagyon, holott már előbb is ismerték, de a mai napig sem terjedt el széles körben. Inkább csak művészi fodrász alkotásokhoz szokták alkalmazni, vagy hajdúsításra mondjuk konty esetében. A szalagavatókon viszont elsöprő sikere szokott lenni.

  5. Csavart hullám

    A csavart hullámot 10 fodrászból csak talán 2 ismeri. Nem az ő hibájuk, mivel csak újabban él meg a csavart technika forradalmat. Elkészítése nagyon egyszerű: megcsavarjuk a hajat, majd spirálisan feltekerjük a hajsütővasra, hagyjuk átmelegedni, és kész.

  6. Hajvasalós hullámosítás

    Újabban lehet kapni olyan hajvasalókat, amiken van az orrukon egy fogó rész, ami akkor is hideg marad, ha az egész hajvasaló mindenhol felmelegedett. Pont arra szolgál ez a hideg rész, hogy ott meg lehessen fogni a hajvasalót, és lehessen egyet rajta fordítani, így képezve loknikat, hullámokat a hajba.

Nincsenek megjegyzések: